Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) befinner sig i en fortsatt knepig situation sedan den rödgröna majoriteten med Vänsterpartiet sprack i maj.
V hoppade av samarbetet efter strider om avgifter i kollektivtrafiken och S och MP försöker för närvarande styra landstinget utan att ha egen majoritet i fullmäktige.
I juni inträffade exempelvis det ovanliga att Vänsterpartiet röstade med Alliansen i en fråga om luftburen ambulanssjukvård. Tillsammans kunde de båda parterna blockera ett förslag från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Till förvirringen bidrar att budgeten för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, dit merparten av vårdpengarna går, är signerad S-MP. Däremot är de inriktningsmål som hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska följa framtagna av Alliansen. Så har det blivit efter omröstningar i fullmäktige, trots att inriktningsmålen i vissa fall går emot vad S-MP vill.
Under hösten kan det politiska läget bli fortsatt svajigt och S-MP-koalitionen lär få samarbeta med andra partier. Börje Wennberg (S) säger att läget är besvärligt men långt ifrån omöjligt.
– I de flesta frågor är vi överens med de borgerliga. Men vi ska nu i första hand söka dialog med Vänsterpartiet.
Landstingsrådet Sören Bergqvist (V) säger dock att han inte hyser några större förhoppningar om att Vänsterpartiet ska återansluta till den rödgröna koalitionen.
– Vi står för långt ifrån varandra i frågor om bland annat hur vi ska korta vårdköerna och finansiera sjukvården, uppger han.
Sverigedemokraterna nämndes som möjlig vågmästare efter höstens landstingsval. Men landstingsrådet Simon Alm (SD) tror nu att det blir V som kommer att ikläda sig vågmästarrollen.
– Troligen kommer de rödgröna i allt väsentligt att få igenom sina beslut med stöd av Vänsterpartiet, menar han.
En av höstens stötestenar uppstår när landstinget ska ombilda sin organisation inför årsskiftet och utse politiker till de nya nämnderna. Medan den rödgröna majoriteten ännu fanns kvar var det ingen tvekan om att en nämndordförande skulle tillhöra något av majoritetspartierna.
– Men i och med att det inte längre finns någon klar majoritet i landstingsfullmäktige vet ingen vad omröstningarna kommer att resultera i när ledamöter i de nya nämnderna och styrelserna ska tillsättas, framhåller Nina Lagh (M).
Hon befarar att det osäkra politiska läget ökar risken för att tjänstemännen får större makt.