Oseriösa sajter utnyttjar kända adresser
Problemet ökar med att oseriösa aktörer på internet drar nytta av de seriösa genom att ha webbadresser som påminner om etablerade sajter. Några som drabbats är Svenska kyrkan vars besökare av misstag kan hamna på en porrsida.
- Den här domänen har tidigare tillhört domkyrkoförsamlingen i Linköping, men i samband med ett adressbyte så gjorde vi misstaget att inte behålla domänen. Då var det tydligen någon som lade märke till att vi hade haft mycket trafik och som utnyttjade det, säger Hans Eskemyr it-chef vid Kyrkokansliet i Uppsala.
Efter att ha försökt vidta rättsliga åtgärder mot dem som tagit över domänen bestämde man sig för att ge upp och finna sig i situationen.
- Vi spårade användaren via Tyskland till något tredje land där det var svårt att göra något och vi blev avrådda från att gå vidare med det. Nu försöker vi i stället sprida adressen svenskakyrkan.se och få folk att använda den, säger Hans Eskemyr.
Tricket att använda felstavningar av välbesökta sajter som google, facebook och wikipeida används inte bara av porrindustrin utan även av andra aktörer som vill ha många besökare. Syftet är att få in många besökare på de egna sajterna och på så sätt få in pengar genom att sälja tjänster eller annonsplats.
När de så kallade punkt se-domänerna släpptes fria för några år sedan blev många felstavade namn snabbt registrerade, bland annat flera dagstidningars namn.
- Det här är ett problem som vi fortfarande dras med och som snarare har ökat i omfattning. Det är klart att vi inte ser det med blida ögon, säger Maria Ekelund vid .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) som ansvarar för de svenska toppdomänadresserna.
Vid stiftelsen får man ofta frågor av drabbade.
- Det finns ju olika problem med det här. Många så kallade domänskojare sätter även i system att rikta in sig på småföretagare och registrera domäner som ligger nära deras och sedan försöka påverka dem att köpa den registrerade domänen. Andra ringer runt när någon har registrerat en .se-domän och försöker sälja på dem .nu- eller .com-adressen till överpris, berättar Maria Ekelund.
Någon kartläggning av problemet i Sverige finns inte, men förra året gjorde det amerikanska nätsäkerhetsföretaget McAfee en undersökning av 2700 av de mest kända webbadresserna och hittade över 127 000 felstavade varianter som ledde vidare till andra sajter. Av dessa var 46 000 pornografiska och vissa av porrsidorna hamnade man på om man stavade fel på kända sajter som riktar sig mot barn.
Maria Ekelund menar att det är svårt att komma tillrätta med problemen. En lösning är dock att köpa upp närliggande domännamn och antingen ha dem som adresser som inte leder någon vart eller som adresser som slussar användaren vidare till den rätta domänen.
- Det blir mer och mer vanligt att man gör så, även om man givetvis inte kan hålla på och skyddsregistrera sig i all oändlighet.
Ett annat råd hon ger företagare och andra som vill registrera en domän är att använda sig av ett seriöst ombud, så att man får bra information och stöd om hur man kan skydda sig. Och om man ändå råkar ut för att någon så kallad domänskojare finns det rättsliga åtgärder att vidta. Bland annat kan man numera överklaga en domäntilldelning genom ett så kallat alternativt tvistlösningsförfarande.
- Då behöver man inte gå till någon domstol och det går både enklare och fortare än vid en tvist i domstol, säger Maria Ekelund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!