Oskyddade nätverk utnyttjas av kriminella
Tusentals vanliga datoranvändare riskerar att omedvetet öppna sina nätverk för kriminella. Uppsalapolisens it-enhet tvingas ibland konstatera att spåren slutar hemma hos oskyldiga.
Uppsalapolisens it-enhet jobbar på ett brottsfält i rekordsnabb utveckling. Anders Bäckström (t v) och Leif Eriksson ser hur slarv bland vanliga datoranvändare ibland underlättar för brottslingarna.
Foto: Pelle Johansson
Leif Eriksson vid Uppsalapolisens it-enhet ger ett exempel: Vid ett tillfälle upptäckte enheten hur stulna kontokort användes för pokerspel på nätet. Datorn som användes lokaliserades till en adress i Stockholm. Utrustningen togs i beslag, men där fanns inget spår av kontokort eller pokerspel. Den förbluffade ägaren stod gapande när polisen stormade in.
Däremot visade det sig att hemmets trådlösa nätverk användes helt oskyddat, öppet för var och en med tillräcklig kunskap att koppla upp sig emot och börja surfa. Lägenheten låg i ett sjuvåningshus, runt omkring fanns tre likadana hus.
— I princip vem som helst i omgivningen kunde vara den skyldige, konstaterar Leif Eriksson.
Knutbydatorer analyserades
I ett annat fall användes ett företags nätverk nattetid för elektronisk kommunikation i ett brottsfall. Gärningsmännen behövde bara parkera intill husväggen, koppla in sig på nätet, skicka sitt meddelande och åka därifrån, utan spår.
— Man skulle önska att nätverksanvändare aktiverade sina inbyggda skydd betydligt mer än vad som är fallet, säger Anders Bäckström vid it-enheten.
Den fyra man starka gruppen — här arbetar också Timo Gustafsson och Tord Andersson — har funnits i ett år som egen enhet. När Uppsalapolisen fick sina första it-specialister, i början av 90-talet, sorterade verksamheten under roteln för ekonomisk brottslighet. Datafiffel med bokföringen var det vanligaste ärendet. I dag används deras kunskap i utredningar av alla slags brott, från bedrägeri till mord.
De beslagtagna datorerna från den riksbekanta pastorsvillan i Knutby analyserades av it-utredarna. De raderade sms-meddelanden, som blev avgörande för livstidsdomen mot pastor Helge Fossmo, togs då fram av ett privat företag, men är en typ av åtgärd som it-enheten också utför själv.
Ökar stadigt
Bland uppgifterna finns också granskning av film från övervakningskameror. Den mentalt tyngsta delen av jobbet är, utan konkurrens, genomgång och klassificering av barnporr på datorer, konstaterar utredarna.
Utvecklingen på it-området går svindlande fort. Leif Eriksson plockar fram en nyligen beslagtagen mobiltelefon. För bara ett par år sedan var en apparat av motsvarande storlek en telefon, inget annat.
— I dag är den dessutom en dator, med omedelbar tillgång till internet och e-post och med möjlighet att lagra 35 000 barnporrbilder eller kundlistor över narkotikaköpare, berättar Leif Eriksson.
Den it-brottslighet som kommer till polisens kännedom ökar stadigt. Ändå är mörkertalet stort, det är specialisterna övertygade om. Det händer att företag hör av sig och frågar vad som sker om de anmäler ett dataintrång. När de inser att utredningen blir offentlig vid ett åtal så tackar de för sig och lägger på luren. Risken att förlora förtroende och kunder anses för stor, brottet blir aldrig anmält.
Av samma skäl finns en marknad för hot och utpressning mot koncerner och bolag, konstaterar utredarna. Ett stulet elektroniskt kundregister kan innebära snabb undergång för vilket företag som helst — och beredskap att betala för att få det tillbaka.
Befarar ökad brottslighet
Snabbväxande är också den globala it-baserade brottsligheten. Uppsalaenhetens internationellt mest uppmärksammade mål är just nu i slutfasen. Det gäller den 16-årige Uppsalabo som enligt uppgift misstänks ha deltagit i omfattande dataintrång hos bland annat amerikanska rymdstyrelsen Nasa samt militär och företag runt om i världen. Åtal väntas under första halvåret 2006.
Om framtiden kan it-specialisterna i Uppsala säga en sak; de blir inte sysslolösa. Volymerna kommer att öka, liksom de elektroniska brottsplatserna:
— Ännu mer kommunikation kommer att gå via data och mobil telefoni. Och ju fler vardagssysslor som flyttar in it-världen, desto mer brottslighet hittars dit, säger Anders Bäckström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!