Oss försöksdjur i skolan emellan

Den här texten är till alla er som snart får betyg enligt det nya betygssystemet A-F. Känner ni er som försökskaniner som har slängts in i ett politiskt laboratorium för att ofrivilligt medverka i ett experiment som både ni och era lärare vill fly ifrån?

Susanne Nyström

Susanne Nyström

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2012-05-31 00:00

Tycker ni att betygskriterierna är oklara och vill ni hellre bli bedömda enligt den gamla hederliga skalan G, VG och MVG? I så fall förstår jag er. Att vara de första som bedöms efter nya kriterier och beteckningar är, milt uttryckt, inte optimalt och om det är någon tröst kan jag meddela att samma förvirrade kaos rådde när man i mitten av 1990-talet övergav det relativa betygssystemet 1-5. Hur jag vet det? Jag var där.

Vi som är födda 1982 är de första som gick ut grundskolan med de målrelaterade betygen. Det var en ny läroplan och ett nytt betygssystem och flera av våra lärare lät oss förstå att de var emot båda två. Inte helt oväntat blev även vi elever en aning skeptiska.

Trots det var själva idén att gå från relativa till målrelaterade betyg bra men det är inte en dag för tidigt att bygga ut betygsskalan. Det är en ocean av kunskap mellan ett svagt och ett starkt G och förhoppningsvis kan fler steg hjälpa till att stoppa den galopperande betygsinflationen.

Däremot ska vi inte inbilla oss att ett nytt betygssystem löser det faktum att många upplever att de får orättvisa betyg. Oavsett hur tydliga betygskriterierna är kommer inte samtliga lärare i Sveriges nästan 1 800 högstadieskolor och över tusen gymnasieskolor att bedöma alla prestationer på precis samma sätt. Det kommer aldrig att råda konsensus bland landets syslöjdslärare angående var den exakta gränsen mellan ett knappt B och ett starkt C går. Det är eventuellt möjligt i teorin, men i praktiken inser alla att lärare (som tur är) är människor som gör subjektiva bedömningar. Det betyder dock inte att man inte ska sträva efter likvärdighet och man får aldrig glömma att det faktiskt är myndighetsutövning vi pratar om. Därför är det anmärkningsvärt att lärarna inte har fått bedömningsstöd i alla ämnen innan de ska bedöma eleverna efter den nya modellen.

En stor del av både betygshetsen och betygsinflationen kan dock stoppas genom att universitet och högskolor tar in fler studenter via prov och intervjuer. Då kan ett betygssteg hit eller dit tas med en axelryckning. I slutändan är det ändå kunskaperna som räknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om