Östra Ågatan kan bli först med gåfart
Östra Ågatan i Uppsala kan bli först ut att omvandlas till gåfartsgata, med större utrymme för fotgängare och mindre för bilar. Förslaget om gåfart i city väckte het debatt när det presenterades i somras.
En skiss över hur Östra Ågatan kan omvandlas till gåfartsgata.
Foto: Illustration: White arkitekter
Förslaget gäller gatans sträckning mellan S:t Olofsgatan och Bangårdsgatan. En utgångspunkt är att dagens genomfartstrafik ska minska.
11,5 miljoner kronor
Tjänstemännen betonar att förslaget är ett utkast och att utformningen måste ske i nära samråd med fastighetsägare, handel, förvaltningar och andra intressenter. Kostnaden för ombyggnad av gaturummet beräknas till 11,5 miljoner kronor. Enligt gatukontoret kan kommunen få statsbidrag på upp till fem miljoner kronor för hela projektet.
En rad frågor förknippade med omvandlingen lämnas öppna i förslaget. Det gäller bland annat cyklisternas plats på gatan och biltrafikens färdriktning. En idé är att enkelrikta gatan norrut, i stället för som i dag söderut. En annan är att släppa fram trafik i båda riktningar.
Syftet med utkastet är att få ett första besked från politikerna i gatu- och trafiknämnden om de vill gå vidare och förverkliga gåfartstanken eller om gatan ska behålla nuvarande utformning. En upprustning krävs i alla händelser, enligt skrivelsen.
Kan dröja ett par år
Men slutligt besked lär dröja. Nämndens ordförande Hilde Klasson (s) slår fast att en avstängning av Östra Ågatan under ombyggnadstiden inte får kollidera med de stora avstängningar som väntas när byggandet av resecentrum startar. Hon förutspår att nämnden vid sitt möte i morgon, torsdag, avvaktar med att ge besked. Det kan innebära att det dröjer ett par år eller längre innan den första gåfartsgatan blir verklighet.
Gåfartstrafiken väckte heta känslor när UNT rapporterade om planerna från den politiska majoriteten i augusti förra året. I det utkast som tjänstemännen nu presenterar förbigås den kontroversiella frågan om hastighetsgränser med tystnad. En metod som använts på andra håll är att inreda gaturummet så att hastigheterna tvingas ner, en annan att reglera till 30 km i timmen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!