Att vinden stundtals friskade på rejält, och gav de röda fanorna stora bukar spelade ingen roll: det var ett socialdemokratiskt parti i medvind som tågade denna första maj.
Uppsala Blåsorkester spelade marschmusik, medan demonstrationsplakaten låg i drivor och väntade på sina bärare. Många plakat handlade om jobben. Efter förra valet anklagades ju partiet för att ha "glömt" jobbfrågan. Av plakaten att döma tänkte man inte göra om misstaget under den här valrörelsen.
Fanborgen bestod av ett 15-tal fanor som flammade röda i vinden. En av fanbärarna var Johnny Samuelsson, Bälinge, som stolt bar Vårdförbundets splitter nya flagga. För honom var det självklart att delta i årets förstamajdemonstration.
- Det här är en viktig demonstration. Nu handlar det om att vinna valet - för demokratins, välfärdens och solidaritetens skull, sade han, medan blåsorkestern torrblåste sina instrument och sedan inrättade sig först i tåget, som samlade omkring 800 personer.
Camilla Odelbrink, Uppsala, hade tagit sig till Odinslund med sina barn och sin syster Madeleine för att demonstrera.
- Jag vill visa vad jag står och vad jag tycker.
Planen utanför Helga Trefaldighets kyrka tätnade alltmer av människor, och stämningen var glad och kamplysten. Även om motvinden var hård kände många att socialdemokratin har den politiska vinden i ryggen.
- Det ser ut att bli ganska hyggligt med folk, sa en småmysande Thomas Östros, socialdemokraternas finanspolitiske talesman och, hoppades de församlade, nästa finansminister. Han var på ett strålande humör, medan han tog plats i tåget, på väg för att hålla sitt första förstamajtal i hemstaden Uppsala på 14 år.
- Le nu allihopa, ni ska se ut som vinnare, sa Thomas Östros innan han knäppte en bild av demonstrationståget
Efter en sista version av Frithiof Anderssons paradmarsch klämde orkestern i med Arbetets söner. Demonstranterna lämnade Odinslund och började vandra mot centrum.
- Jalla, jalla, jobb åt alla, ropade demonstranterna medan de marscherade över Nybron. Uppsalaborna hade vid det laget hunnit bli blasé på demonstranter och slagord denna dag, men några stannade ändå till på trottoarerna för att titta och lyssna.
Framme på Vaksala torg satt redan en stor publik bänkad för att höra årets förstamajtalare, och värmdes under tiden upp av en trubadur som sjöng Creedence Clearwater Revival-covers.
- Många gamlingar är det, reflekterade en äldre herre på ståplats, och när han inte fick någon respons av hustrun utvecklade han temat.
- Ja, alltså, medelåldern är hög. Du ser ju själv att de flesta är mellan 50 och 70.
Första talare var Marlene Burwick, presenterad som Uppsalas blivande finanskommunalråd. I sitt tal beskrev hon Uppsala som en delad stad:
- För många går det bra, men skillnaden mellan fattiga och rika ökar. Ungdomsarbetslösheten ökar, och allt fler behöver socialbidrag för att kunna försörja sig, sa Marlene Burwick som vill arbeta för ett "möjligheternas Uppsala så att alla ska kunna leva ett rikare liv.
Ett av hennes mål är också att minska biltrafiken i Uppsala, så att centrum kan bli Uppsalabornas vardagsrum, en plats för att "leka, äta, fika, shoppa och umgås".
Rahima Ortec, SSU, anklagade i sitt förstamajtal Alliansen för "ungdomsfientlighet", och för att vilja bryta sönder välfärdsamhället.
- Man minskar på Komvuxplatserna så att endast eliten får en chans att utbilda sig.
Och så äntligen stod Thomas Östros i talarstolen, och han hälsades som en popstjärna av publiken när han äntrade scenen. Han utstrålade självförtroende och kamplystnad som bara en politiker med medvind kan.
- Jag fick redan i vintras känslan att folk har tröttnat, och tror vi har en jättechans att vinna valet. Jag promenerade på Stockholms central i väntan på ett tåg, som förstås stod still nånstans. Runt konduktören samlades en klunga resenärer och mumlade om kompensation och bussar och taxi. Då fick konduktören syn på mig, det glimtade till i hans ögon, och han sa till resenärerna: "Kompensation? Taxi? Buss? Vi lever i ett helt annat samhälle nu. Sossarna sitter inte i regering, nu får man klara sig själv".
Därefter levererade Östros en tirad mot statsminister Fredrik Reinfeldt, och hans "brutna vallöften".
- Han har brutit ett centralt vallöfte: att inte låna pengar till skattesänkningar. Med kirurgisk precision har han riktad skattelättnaderna till sina kärnväljare i Danderyd och andra liknande orter.