Ovana cyklister har cyklat 1 700 mil

I år satsar Uppsala kommun extra på att öka antalet vintercyklister. Och halvvägs i projektet har bara gruppen med ovana cyklister cyklat ihop till 1 500 semlor.

Cykelspanare. Jens Widehammar brukar cykla varje vinter. Vanligaste sträckan går från bostaden på Prästgatan bakom seminariet till arbetet på Björkgatan i Boländerna. Totalt brukar det bli 7–8 mil i veckan på cykeln.

Cykelspanare. Jens Widehammar brukar cykla varje vinter. Vanligaste sträckan går från bostaden på Prästgatan bakom seminariet till arbetet på Björkgatan i Boländerna. Totalt brukar det bli 7–8 mil i veckan på cykeln.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-01-29 09:54

– Generellt så har det fungerat bra. Om det bara är lite snö och slask på vägen har jag inte rapporterat det, det är mer när det är stora grejer, säger Jens Widehammar, en av de vana vintercyklisterna i gruppen cykelspanarna.

Sophia Bergström, som cyklar sin första vinter, är också i stort sett nöjd med hur snöröjningen fungerat.

– Jag har haft turen att cykla på Valsätraleden. Där är det som på en vårväg, säger hon.

De två grupperna, de vana cykelspanarna och de mer ovana vinterycklisterna, har båda registrerat sina cykelresor via olika appar. Cykelspanarna ska hjälpa till att kvalitetssäkra vinterväghållningen och har använt en för projektet specialkonstruerad app. Där har de också rapporterat om det är problem med halka, ojämnheter, snö, sandning, tillbud, belysning eller hinder. Hittills har det kommit in 1 200 rapporter, de allra flesta om halka, snö och sandning. De mer ovana vintercyklisterna har bara rapporterat in körsträckor.

– Det har varit förvånande att man inte har sett någon skillnad på om det är GC-väg (det vill säga gång- och cykelväg) eller körbana när man rapporterar in att det är snö kvar. Cykelbanorna ska ju prioriteras, säger Rebecca Weissmann, planarkitekt och projektledare för cykelspanarna på kommunen.

En sak som både Sophia Bergström och Jens Widehammar kommenterar är att cykelvägnätet måste bli mer sammanhängande. Om det är bra snöröjt på cykelbanan så är det en klen tröst när den inte leder hela vägen fram dit man ska.

– Man ser att cykelvägnätet inte hänger ihop. Och det måste man göra något åt. Nu tvingas man åka ut på bilgatorna ibland. Och där kan det ofta vara isbalkar som gör det lätt att ramla, säger Jens Widehammar.

– Man skulle kunna tänka lite mer på var alla studenterna cyklar. Här på Villavägen cyklar många. Och det är först nu som man har fått bort snön här, säger Sophia Bergström.

Och att bättre analysera vilka vägar som cyklisterna verkligen tar är en spin-off-effekt som projektet kan få i framtiden. Rebecca Weissmann hoppas att man kan skapa en cykelreferensgrupp som med liknande teknik kan hålla koll på trafikmiljön för cyklister året runt.

Och hur var det då med semlorna? Jo, appen som de ovana vintercyklisterna använder är en träningsapp. Och av de uppgifter som samlats in kan man se att de 50 cyklisterna hittills cyklat 1 700 mil tillsammans, knappt halvvägs runt jorden. Och enligt appens kaloriberäkning motsvarar det 1 500 semlor.

Fler ska lockas att cykla

Kommunens projekt vintercyklisten pågår från december till mars och ska förmå fler Uppsalabor att cykla på vintern.

En grupp på 50 personer som inte har cyklat tidigare på vintern rapporterar sina cykelresor med en app.

Mer vana vintercyklister får under en månad var i gruppen cykelspanarna rapportera om hur snöröjning och cykelbanor fungerar. Fyra grupper med 10–14 i varje turas om att rapportera.

Båda grupperna får i slutet av perioden svara på varsin enkät om bland annat snöröjning, cykelvanor och vad som får dem att vid olika tillfällen välja cykel eller bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om