Förra året upptäckte Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att rävens dvärgbandmask för första gången fanns i Uppsala län, efter att en sjuk räv avlivades i Gränby i februari.
SVA har sedan dess genomfört en utökad provtagning i länet. Efter att de analyserat 70 prover av rävspillning konstaterar de nu att dvärgbandmasken är etablerad i ett begränsat område norr om Uppsala.
– Bilden vi får från övervakningarna som utförts i olika projekt sedan 2011 är att parasiten förekommer väldigt sporadiskt men att den har etablerat sig i några få och ganska avgränsade områden, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA, i ett pressmeddelande.
Rävens dvärgbandmask finns på etablerad på två andra platser i Sverige, i ett område utanför Uddevalla samt söder om Gnesta. Smittan är dock utbredd i många länder, där även människor riskerar att bli exponerade för smittan. Det är dock få människor som smittas och blir sjuka.
– Även om smittrisken är mycket låg ger dvärgbandmask en allvarlig sjukdom för de människor som drabbas. När parasiten förekommer i större samhällen är det också fler människor som utsätts för smittrisk, säger Erik Ågren.
SVA förbereder nu en pilotstudie där de ska avmaska rävar i ett etablerat område, i hopp om att lyckas utrota smittan.
– Då dvärgbandmasken ännu inte verkar vara så utbredd är det nu som man kan försöka få bort smittan från rävarna i området, säger Erik Ågren.
Dvärgbandmasken sprids vanligtvis genom smågnagare som äter parasitens ägg i naturen. Hundar som äter infekterade sorkar kan sedan sprida smittan vidare till människor, men utan att själva insjukna av masken i tarmen.
– Hundägare som vet eller misstänker att hunden kan äta smågnagare och bor i, eller nära, ett område med etablerad smitta rekommenderas avmaska sin hund en gång varje månad, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA, i pressmeddelandet.
SVA har även andra förslag på åtgärder för att minska risken att smittas av rävens dvärgbandmask, som att tvätta händerna innan matlagning och måltider, skölja grönsaker, frukt och bär noggrant samt att tvätta händerna efter arbete med jord. Man bör även göra det svårt för rävar att ta sig in i trädgårdsodlingar samt undvika att röra rävspillning.