Ovanligt många fall av badsjukdom

Den extrema värmen får bakterierna att frodas i vattnet, vilket lett till ovanligt många fall av sjukdomen badsårsfeber. Nu uppmanar smittskyddsenheten vid landstinget i Uppsala län människor att tänka sig för innan de badar.

Uppsala2014-08-08 07:01

Det är när temperaturen i vattnet stiger över 20 grader som så kallade vibriobakterier växer till i sjöar och hav.

– När folk med öppna sår badar kan bakterierna gå in och orsaka infektion i såret. I värsta fall kan det sprida sig och leda till blodförgiftning, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare på landstinget i Uppsala län.

Enligt honom är det ovanligt att människor drabbas. Men sommarens ihärdiga värme tros vara en anledning till att det redan nu har rapporterats in tre fall i länet.

– Vi har aldrig haft så här många fall. Vi har haft något enstaka 2007 och 2012, men som sagt aldrig så här många, säger Staffan Sylvan.

Den som fått bakterien upptäcker det ofta genom att en inflammation uppstår kring sårområdet, som en rodnad.

– Senare kan man få feber och bli allmänpåverkad. Sprider det sig till blodet får man frossa och frysningar. I vissa fall påminner det om rosfeber, säger Staffan Sylvan.

I Uppsala län har en 60-årig man insjuknat efter ett dopp i Väddö kanal i Norrtälje kommun. En 80-årig man ska ha fått bakterien då han badat utanför Gräsö. Eftersom vanlig penicillin inte fungerar har personerna behandlats med annan antibiotika. Även om det ofta är äldre som drabbas kan det hända vem som helst, oavsett ålder. I Tierp ska en 12-årig pojke ha insjuknat efter att han badat i Dalälven och Örbyhusbadet. I det fallet har pojken blivit frisk utan behandling.

Bakterierna, som är en avlägsen släkting till kolera, trivs bäst i bräckt vatten, men kan alltså även finnas i vanliga insjöar. Staffan Sylvan menar att bakterien inte är unik för just de ställen där folk blivit smittade.

– Det här visar snarare att bakterien är spridd. Den kan ha vuxit på samtliga badställen i våra län, säger Staffan Sylvan, som nu uppmanar badsugna att tänka efter innan de hoppar i.

– Det viktigaste är att personer med öppna såsande sår inte badar. Har man ett litet sår bör man täcka med ett förband som står emot vattnet. Men helst bör man avstå att bada tills temperaturen har sjunkit.

Tre personer avled 2006

Badsårsfeber orsakas av vibriobakterier som tar sig in i sår på kroppen när man badar. Risken för att drabbas ökar om såren är djupa och vätskande. De med små skrapsår, sönderrivna myggbet och skavsår eller liknande löper ingen risk för att smittas. Personer med svagt immunförsvar löper större risk än andra.

Infektionen får ofta fäste i det öppna såret, men bakterierna kan också leda till infektion i yttre hörselgången. Sväljer man infekterat vatten kan det leda till infektion i tarmen.

Sjukdomen behandlas med så kallad bredspektrumantibiotika.

Antalet fall genom åren är lätträknade. Bland de värsta åren var 2006 då åtta personer i landet insjuknade, varav tre avled. De flesta som drabbades var äldre med bakomliggande sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om