Ovanligt med bråk i skolan

Många har bilden av högstadiet som en kaotisk arbetsmiljö. Men åtta av tio högstadielärare i Uppsala svarar i en enkät att det i allmänhet är lugnt i klassrummet. Trots det anser ungefär hälften av lärarna att dagens ordningsregler är otillräckliga.

Uppsala2006-10-16 00:01
Ett klassrum på högstadiet domineras av bråkiga elever som struntar i vad läraren säger. Det är nog en ganska vanlig uppfattning och under valrörelsen fick den ytterligare näring.
Men hur är det egentligen? Få vet bättre än lärarna själva och därför vände vi oss till dem.

Lugn stämning
UNT skickade ut en enkät till samtliga kommunalt drivna högstadieskolor i Uppsala. Drygt hälften av kommunens högstadielärare, 223 personer, svarade.
Resultatet är inte heltäckande men ger ändå en bild av hur en stor del av Uppsalas lärarkår ser på frågan om den påstått bråkiga skolmiljön.
Så särskilt oroligt verkar inte lärarna tycka att det är i Uppsalas högstadieskolor. En mycket kraftig majoritet, 79 procent, uppger nämligen att stämningen i klassrummen generellt sett är lugn eller mycket lugn.
Ska man tro lärarna i enkäten händer det sällan att högstadieeleverna kastar glåpord efter dem. 74 procent utsätts aldrig för okvädingsord. En enda procent uppger att det händer ofta.
- Bland vanligt folk tror många att det är oroligt i skolorna men det gäller inte i den skola där de egna barnen går. Bilden av att det skulle vara väldigt bråkigt i skolan är något som medierna skapat, säger Anne-Marie Jansson Enkler, ordförande i Lärarförbundet i Uppsala.

Spiraleffekt
- Uppfattningen om allt bråk blir som en spiral. Givetvis är det inte bra om det sprids felaktiga föreställningar om skolan på det här sättet.
I och med att den borgerliga alliansen tagit makten i riksdagen är hårdare ordningsregler på gång inom skolan. Vad säger då Uppsalas högstadielärare om den saken?
Trots att många upplever klassrumssituationen som lugn tycker nästan hälften av högstadielärarna något förvånande att de regler som finns inom skolan är otillräckliga för att stoppa stökiga elever.

Fotnot: Denna artikel är den första i en serie om fem artiklar om skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om