Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i en studie som publiceras i facktidskriften Acta Paediatrica.
– Ett överraskande resultat. Vi hade tvärtom förväntat oss att barn som växer upp i familjer med en antroposofisk livsstil skulle ha en lägre förekomst av smärtor och andra besvär från magen och buken, säger barnpsykiatrikern Frank Lindblad, professor emeritus vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Studien är en del av ett projekt i vilket forskarna har följt flera hundra barn från födelsen fram till fem års ålder. Ungefär två tredjedelar av barnen växte upp i familjer som helt eller delvis tillämpade en antroposofisk livsstil.
– Vi har tidigare visat att barnen i familjer med en antroposofisk livsstil vid ett halvt, ett och två års ålder hade lägre halter av stresshormonet kortisol än barn i familjer med en traditionell livsstil. Därför verkade det troligt att samma barn några år senare i mindre utsträckning skulle kunna ha störningar som stress kan bidra till, som till exempel ont i magen, säger Frank Lindblad.
Men så var alltså inte fallet. Enligt en "magbesvärsenkät" som föräldrarna besvarade när barnen var fem år och uppföljande telefonintervjuer hade vart sjunde barn i hela studien ont i magen minst en gång i veckan, för det mesta sedan mer än ett år tillbaka. Sådana magbesvär var dubbelt så vanliga bland barnen med en antroposofisk eller delvis antroposofisk livsstil jämfört med bland barnen utan antroposofiska inslag i livsföringen.
En antroposofisk livsstil kännetecknas bland annat av en i första hand vegetarisk diet och en hel del av fermenterade livsmedel. Kan det vara så att för mycket biodynamiskt odlade bönor gör att så många av barnen får magknip?
– Nej, även om barn i antroposofiska familjer åt mer fermenterade livsmedel och vegetarisk mat skilde sig inte konsumtionen av sådana livsmedel mellan barn med och utan ont i magen. Inte heller någon annan enskild faktor i den antroposofiska livsföringen kunde förklara varför magont var så vanligt bland barnen i antroposofiska familjer, säger Frank Lindblad.
Men kanske finns en förklaring till varför barn med låga halter av stresshormon vid två års ålder ligger i riskzonen för ont i magen några år senare.
– En spekulativ hypotes är att barn i antroposofiska miljöer under sina första levnadsår lever så skyddat att de inte förvärvar erfarenheter av att hantera vardagsstress, och att de därför kan vara mer benägna att reagera med psykosomatiska besvär i stressiga situationer senare i livet. Detta måste dock undersökas närmare i kommande studier, säger Frank Lindblad.