I Uppsala, Knivsta, Heby, Håbo, Tierp, Östhammar och Älvkarleby föreslås att de i dag lokalt stationerade överförmyndarna flyttas till ett gemensamt handläggarkontor i Uppsala med en gemensam nämnd.
– Jag har själv suttit i arbetsgruppen, men tycker inte att förslaget blev bra. Rättssäkerheten blir sämre om vi överförmyndare inte är lokalt förankrade så att vi känner de gode männen och deras brukare, säger Izzo Randhav, överförmyndare i Håbo kommun.
Personer som får en god man kan vara äldre som blivit senila och saknar anhöriga som kan hjälpa dem att sköta sina pengar och papper. Det kan också vara yngre personer som av någon anledning har svårt att sköta sina kontakter med myndigheter och banker.
Överförmyndarna som i dag sitter på kommunkontoren, brukar förutom att hjälpa till vid akuta pengabehov också medla då konflikter uppstår mellan brukarna och deras gode män. I vissa fall upptäcker man gode män som inte är lämpliga för uppdraget.
– Med det nya förslaget till organisation så måste brukarna ta sig till Uppsala då de behöver hjälp. Jag tror inte att många kommer att åka dit, säger Izzo Randhav.
Bakgrunden till att organisationen ses över är att flera brukare under senare år har blivit lurade av sina gode män. Riksrevisionen har uppmanat kommunerna att minska sårbarheten.
– Men rättssäkerheten garanteras inte av att man öppnar ett centralt och stort kontor. Tvärtom så har man bättre överblick i en liten kommun, säger Izzo Randhav.
I exempelvis Uppsala, där organisationen redan är förhållandevis stor, blev förra året flera personer lurade på närmare en miljon kronor. Även vissa överförmyndare i Uppsala är emot att centralisera länsverksamheten och i Enköping har politikerna redan sagt nej till förslaget.
Hur ska man göra i stället då?
– Med tanke på att befolkningen blir äldre så borde man anställa fler och satsa på att utbilda personalen ordentligt, säger Izzo Randhav.
Agneta Zedell, Håkan Backlund och Agneta Karlsson är engagerade i Föreningen frivilliga samhällsarbetare i Östhammars kommun. De tycker att en flytt till Uppsala skulle innebära att grunden för det lokala utvecklingsarbetet och lokal rekrytering av frivilligkrafter skulle försvagas. De är även upprörda över att förslaget har tagits fram helt utan medverkan av gode män och förvaltare.
– Vi är många gode män som har reagerat starkt mot förslaget. Vi har fått frågan ”Kommer ni att sluta som gode män i protest?” Men vi har tagit våra uppdrag för att stödja en medmänniska, vi sviker inte våra huvudmän. Däremot kanske vi kommer att tveka att ta nya uppdrag, säger Agneta Zedell.
Beslut väntas i flera kommuner i november och om förslaget går igenom så träder den nya organisationen i kraft 1 januari. Frivilligarbetarna i Östhammar föreslår i stället att ärendet ska bordläggas och att politikerna ska besluta om en kompletterande utredning i samarbete med frivilligkrafterna.