Ovisst om spårbilar in i det sista

Ja eller nej till spårbil i Uppsala. I dag avgör politikerna om stan ska delta i ett försöksprojekt med det omtalade systemet. Men alliansen är delad i frågan. Bara moderaternas och centerns gruppledare säger klart ja till satsningen.

Foto:

Uppsala2009-08-26 08:00
Sent i går kväll hade alliansens partigrupper de sista överläggningarna i spårbilsfrågan. Den bordlades av kommunstyrelsen för drygt en vecka sedan därför att alla ledamöter inte hunnit läsa in sig på ärendet. Hur alliansen som helhet ställer sig avgörs i dag. Centerpartiets gruppledare kommunalrådet Lars O Eriksson är uttalat positiv till att gå vidare för att få projektet.
- Jag ska föreslå min partigrupp att säga ja. Vi måste visa att vi har en vilja att satsa på klimatsmarta lösningar. Jag tror spårbilar kan bli bra PR för kommunen. Att prova tekniken kommer inte att bli dyrt, några hundra tusen kronor, säger han.

Finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (M) hoppas också få med sin partigrupp på ett ja.
- Jag har ett stort intresse för spårtrafik och ny teknik och är positiv till det här. Spårbilsystemet kommer inte att skapa barriäreffekter för fotgängare i stan som andra projekt gjort, säger han.
Folkpartiet är mer tveksamt. Kommunalråd Karolina Hilding är knapp i sina kommentarer men säger sig "generellt" vara positiv till någon form av spårtrafik i stan.
- Om just spårbil är det bästa alternativet för Uppsala vet jag däremot inte. Vi måste diskutera frågan mer i vår grupp innan vi kan gå vidare, säger hon.

Kristdemokraternas kommunalråd Gustaf von Essen vill inte föregripa partidiskussionen, men tycker personligen att spårbil inte är något för Uppsala.
- Jag tror att många Uppsalabor är emot - man tycker att vagnarna stör stadsbilden. Jag anser att vi ska satsa på vanliga spårvagnar så fort det är ekonomiskt möjligt i stället - där tror jag också vi kommer att landa till slut, säger han.
Gustaf von Essen stänger dock inte dörren helt till ett pilotprojekt.
- Att säga ja för att utveckla tekniken är väl en sak. Men spårbil är inte rätt lösning på Uppsalas trafikproblem, säger han.

Om Alliansen lyckas nå enighet i frågan återstår att se. Blir det ett nej, tvingas centern och moderaterna backa. Ett ja innebär att både Folkpartiet och (KD) måste övertygas om nyttan med projektet. Ett alternativ är att rösta med oppositionen.
Både socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har givit klartecken till att gå vidare. Blir det så kan Uppsalaborna få en spårbilsbana som sträcker sig från centralstationen till Boländerna.

Avgörandet ligger hos Kjell Dahlström, generaldirektör på Statens institut för kommunikationsanalys (Sika), som fått i uppdrag att hitta lämpliga kommuner för en pilotbana. Han ska redovisa sitt uppdrag för regeringen i mitten av september. Uppsala anses ha förutsättningar att blir pilotkommun genom att företaget Vectus som ägs av koreanska ståljätten Posco, redan finns på plats med en liten testbana för spårbilar på Gluntenområdet.
- Man har lagt ned 100 miljoner kronor på den. Tekniken kommer från svenska och engelska företag. Det är bra, säger Gunnar Hedberg.

Men ett pilotprojekt kostar pengar. Företaget WSP Analys & Strategi som utrett ett spårbilsnät till Boländerna för Uppsala kommuns räkning anser att investeringar på runt 800 miljoner kronor måste till. Enligt utredningen ska pengarna främst komma från EU, svenska staten, näringslivet och andra intressenter. Uppsala kommun ska bara bidra med en mindre del.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om