Margareta Svennbeck från Valsätra är ute på en cykeltur till Skarholmen vid Ekoln söder om Uppsala. Hon brukar ofta komma hit för att se vattnet och ta en promenad efter strandkanten. Och hon har inget emot planerna på att bygga ett hotell om det inte blir för stort och begränsar tillgängligheten till Ekoln för allmänheten.
– Det är viktigt att människor kan komma ut till vattnet sommartid och ta sig ut på skridskoisen vintertid. Samtidigt kan jag förstå att man kanske måste göra något åt Skaris för att kunna driva verksamheten vidare, säger hon.
LÄS MER: Här kan ett nytt hotell byggas
LÄS MER: Planerna kan bli en het politisk potatis
Som UNT berättat vill ägarna riva den nuvarande restaurangen och ersätta den med en hotell - och konferensanläggning med 150 rum och kapacitet att ta emot 400 gäster. De vill också bygga ett kallbadhus och en bensinstation för båtar. Visionen är att Skarholmen ska bli Mälardalens främsta rekreationsmål. Går allt enligt planerna kan hotellet öppna redan 2019. Det innebär mer folk, fler bilar och (sannolikt) större trängsel.
En vanlig, blåsig augustitisdag nyttjas dock inte området av särskilt många. I de fyra båtklubbarnas marinor ligger båtarna för ankar, grindarna är stängda och p-platserna så gott som tomma. Ändå är just tillgången på p-platser det som verkar oroa mest.
– Möjligheten att parkera är det stora problemet redan i dag. En solig dag är parkeringsplatserna överfulla och vi rekommenderar våra medlemmar att parkera bilen hemma och ta cykeln hit i stället. Enbart vår klubb har 600 medlemmar, sedan har vi också alla som besöker Lyssnarängens utomhusbad. Var ska hotell- och konferensgästernas bilar få plats, undrar Ingegerd Jaxeus som är kanslist vid Uppsala Motorbåtsällskap.
Mikael Lundin, ordförande i Ekolns segelklubb, ESK, anser också att p-frågan måste lösas på något sätt. Bara ett halvfullt hotell kan innebära att 75 p-platser behövs, påpekar han.
– Annars är vi positiva till att man försöker exploatera Skarholmen så att det går att få ekonomisk bärkraft i verksamheten. Många som har båt äter lunch eller middag där när de varit ute på sjön. Skaris är en av de finaste platserna vi har i Uppsala. Vi har inget emot att fler kan komma ner och kan njuta av Ekoln, säger han.
Njuta av vattnet vill också Bengt Öster från Uppsala göra. Han brukar pimpla på isen vintertid. Men han tycker det vore synd om dagens restaurang skulle rivas.
– Jag har bott i Uppsala hela livet och tycker Skaris är en del av Uppsalas historia och tradition. Det borde bevaras, inte rivas. Man borde i stället öppna upp mer för allmänheten. Som det är i dag är mycket av området stängt med grindar och staket, säger han.
Att öppna upp har varit på tapeten förut och Uppsalas nuvarande rödgröna kommunledning är inne på samma linje. Hur det ska gå till är oklart eftersom det inte finns något konkret förslag att ta ställning till.
Ingegerd Jaxeus från motorbåtsklubben är orolig för att ökad tillgänglighet kan öka både klotter och skadegörelse. Hon och andra har redan fått sina bildäck sönderskurna på parkeringen.
Hangryd Jonsson som är hamnvärd hos ESK tycker att båtklubbarna ska lämnas ifred.
– Vi har grindar och staket för att garantera säkerheten och vi patrullerar området varje natt. Utan stängsel blir det svårare. Om de ska öppna upp så måste de också underhålla området, städa och sköta om. Grindarna är öppna under dagtid så allmänheten kan gå ut på bryggorna, säger han.
Kollegan Anders Eklund påpekar att ESK har en bred ungdomsverksamhet och seglar på allsvensk nivå, något som många inte känner till. Samtidigt konstaterar han att Uppsala är en stor stad som växer.
– Det ökar trycket på att komma nära sjön.