Det var nog flera som undrade hur det skulle gå den där dagen när de rödgröna valvinnarna låste in sig i kommunhuset för att förhandla fram en gemensam politik för de kommande fyra åren.
Under några veckor var det förvånansvärt tyst - vad hände? Ville S roffa åt sig för mycket makt? Krävde V större inflytande än uppgången i valet motiverade? Försökte MP:s Maria Gardfjell driva den gröna politiken för långt?
Efter fyra veckor kom de ut, på gott humör. Årike fyris, arenorna, skatten, skolan och vinster i välfärden verkade ha inte blivit några stora stötestenar. Visserligen har en del frågor med kontroversiella inslag förpassats till olika utredningar: det gäller främst trafiken där partierna har olika syn in en rad frågor. Men i det stora hela tycks förhandlingarna ha avlöpt utan större dramatik.
En del uppgörelser är känsliga, speciellt kompromissen om bostadsbyggandet i Seminarieparken. Ett bevis för det är att UNT inte fick fotografera de tre kommunalråden på en gemensam bild i parken till den här artikeln utan motkrav. Ilona Szatmari Waldau (V) ville bara vara med om det framgick att V:s motstånd mot bostadsbyggande räddat parken från utbyggnad, trots att partiet nu säger ja till bostäder i delar av kvarteret. Vad S som hela tiden velat bygga skulle tyckt om det är inte svårt att räkna ut.
Vilka är då vinnare och förlorare i förhandlingarna? Klart är att Vänsterpartiet har fått ge sig, i alla fall tillfälligt, när det gäller skatten. Något stopp för vinster i välfärden blir det inte, men vinsterna ska begränsas och kommunen ska ta över mer verksamhet i egen regi. V får nöja sig med det.
Miljöpartiet har dragit stora växlar på att Årike fyris ska bli naturreservat - utan bilbro, att Uppsala ska investera i vindkraft och utbyggda cykelleder och att det inte blir någon Västerled - en fråga som dök upp från ingenstans kort efter valet. Men MP fick backa om Seminarieparken och acceptera kommunens engagemang i Uppsala arena.
S har hållit en låg profil och verkar ha satsat på kompromisser i de viktiga frågorna som vållat strid de senaste åren. Samtidigt har partiet lagt beslag på de tunga kommunalrådsposterna - en vinnande strategi som håller mandatperioden ut?
Hotet mot de rödgrönas goda samarbete är kanske den svaga ekonomin. Skolan fick inte den injektion som partierna lovade i valet. Går det riktigt illa så kan Vänsterpartiets krav på skattehöjningar återkomma med förnyad kraft. Skatteavtalet med S och MP gäller ju bara för 2015.