På kurs för säker nattvandring

Vad behöver man för att bli en trygg och säker nattvandrare?Svaret på den frågan och många därtill ska de nattvandrare få som nu går en kurs under ledning av brottsförebyggande rådet i Uppsala.

Ulf Wennström, socialsekreterare  i fält- och citygruppen, pratar med några av nattvandrarna som ska certifieras i kurs som leds av brottsförebyggande rådet i Uppsala.

Ulf Wennström, socialsekreterare i fält- och citygruppen, pratar med några av nattvandrarna som ska certifieras i kurs som leds av brottsförebyggande rådet i Uppsala.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-03-06 00:01
Närmare ett 50-tal personer, från tio olika organisationer som nattvandrar i Uppsala, deltar i kursen som ska leda till att de blir certifierade nattvandrare.
- Det här är väldigt viktigt och ger en trygghet för oss allihop, säger Christian Stjernberg, som representerar Årsta nattvandrare.
Han får medhåll av Jan Blom, som kommer från Livets Ord:
- Att få det här i ryggen är otroligt viktigt och någonting som vi har saknat länge. Därför är initiativet väldigt positivt.

Och initiativet kommer från Ann-Christine Dahlén, samordnare på brottsförebyggande rådet i Uppsala.
- Vi ställde frågan: vad behöver man för att bli en trygg och säker nattvandrare? Sedan kom vi fram till den här utbildningen i fyra delar.
Den första delen behandlar de rättigheter och skyldigheter man har som nattvandrare. Den andra handlar om vad nattvandrare ska tänka på för sin egen säkerhet. I det tredje kursmomentet diskuteras etiska regler och sedan avslutas kursen med en första hjälpen-utbildning.

Ett begränsat antal nattvandrare från varje organisation har fått plats på kursen. Tanken är att de sedan ska föra sina kunskaper vidare i sina respektive organisationer.
- Det här skapar en bas av nattvandrare som sedan kan fungera som mentorer för andra. Nattvandrare ska inte behöva känna sig oroliga för vad som kan hända när de är ute, säger Ann-Christine Dahlén.
- Jag tror att det här också kommer ge en ökad trygghet hos folk ute på stan. De vet att det finns folk som är certifierade nattvandrare, fortsätter hon.

Hon hoppas och tror att kursen ska ges fler gånger framöver. Och att det i förlängningen ska leda till att nattvandrarna blir fler och ska synas oftare på Uppsalas gator.
- Ju fler vuxna som är ute, desto lugnare blir det.
Kursen för också det positiva med sig att nattvandrare från olika organisationer får möjlighet att träffa varandra och dela med sig av sina erfarenheter.
- Jag tycker att idén med att träffas och bygga starka samarbeten utvecklar hela tanken med nattvandring, säger Jan Blom.
FAKTA
Totalt tio organisationer har nattvandrare som ska certifieras: Björklinge nattvandrare, Frälsningsarmén, Kris, LaSofta, Livets ord, Pannkakskyrkan, Team City, Vaksala församling, Årsta nattvandrare, Socialtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om