På snabbvisit i energiskogen

Solenergin flödade och energiskogen hade turligt nog inte hunnit avverkas, när miljöminister Andreas Carlgren på tisdagen genomförde snabbvisit hos Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse med miljöminister Andreas Carlgren på besök i energiskogen.

SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse med miljöminister Andreas Carlgren på besök i energiskogen.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2008-06-03 18:14
Han försvarade forskningssatsningar på energigröda, trots att de största förhoppningarna knappast infriats.
När försöken med energiodling av videsläktet Salix tog fart i landet var målen högt ställda, både vad gällde odlingarnas omfattning och utvinnandet av energi. Efter Sveriges EU-inträde planade intresset ut. De höga förhoppningarna har inte infriats, men forskning och finansiering har fortsatt, konstaterade SLU-forskaren Per Aronsson, när miljöministern stannade till i kanten av forskningsskogen, som första anhalt i tisdagens besök.

Klimatet hade denna gång varit på SLU:s sida. Om den senaste vintern varit normal så skulle hela energiodlingen vid det här laget ha varit skördad och mest bestått av låga stubbrester i marken. Nu kunde ministern och SLU-företrädarna i stället svalka sig i skuggan av de tvåmeterhöga vajande spöna.
SLU-skogen används som flisbränsle, men forskningen på fältet i Ultuna rör sig främst om hur Salix kan användas för att rena vatten och som smittskydd, berättade Per Aronsson. Miljöministern konstaterade efter genomgången att regeringen inte lägger sig i forskningens inriktning och försvarade statlig finansiering av energiskogsodling:

- Satsningarna på bioenergi är i dag större än de som görs på kärnkraft. Salix är en del i detta och innebär att man inte lägger alla ägg i samma korg.
Världsmiljödagen, som genomförs i morgon torsdag är inte bara en symboldag bland andra, ansåg han, utan har konkret betydelse. Andreas Carlgren pekade på de europeiska miljöministrarnas möte som ett viktigt inslag.
Den stora klimatutmaningen för regeringen och miljöministern väntar annars kanske nästa år, då Kyotoprotokollet om utsläpp och växthusgaser ska få sin efterföljare, med Sverige som EU:s ordförandeland. Andreas Carlgren har goda förhoppningar om att denna gång få med USA bland undertecknarna:

- Oavsett vem som blir president kommer alla att visa sig mer långtgående än Bush-administrationen. Min personliga favorit är Barack Obama, men republikanernas John McCain har varit en av de mest progressiva i klimatfrågan, förklarade Andreas Carlgren, på väg från energiskogen till nästa punkt i tisdagens SLU-besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om