Fredrik Obermaier jobbar till vardags som grävande journalist vid den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Det var han och hans kollega Bastian Obermeyer som sent en kväll mottog ett mejl från en person med signaturen "John Doe", den engelskspråkiga världens namn på en okänd man. Han sade sig sitta på intressant information om advokatbyrån Mossack Fonseca. Det skulle bli historiens största läcka. 2,6 terabyte av hemliga kontrakt, information om offshore-konton, brevlådeföretag och intern mejlkommunikation.
– Den vanligaste frågan jag får är: Vem är John Doe? Det vet jag inte, och jag tror aldrig att jag får veta det heller. Jag tänker ofta på hur han känner. Hur det är att veta om att han är källan men inte kunna berätta för någon. Att bara luta sig tillbaka och betrakta det han "ställt till med", säger han till UNT några minuter innan onsdagens föreläsning.
Utöver boken, som onsdagens samtal handlade om, så blir publiceringen även en långfilm av Netflix. Det var inget som Frederik Obermaier kunde ana.
– Jag kommer ihåg att jag sa till min flickvän att allting skulle lugna ner sig några veckor efter publicering och vi skulle kunna återgå till våra vanliga liv. Men det blev inte så. Först nu har det börjat lugna sig. Men vi hittar nya spår hela tiden. Jag tror mycket fortfarande döljer sig bland dokumenten, det handlar många gånger om att vet vad eller vem man ska leta efter, säger han.
På scenen intervjuades han av sin svenske förläggare Svante Weyler. Kvällen var ett samarrangemang mellan Utrikespolitiska föreningen, Folkuniversitetet och Weylers förlag.