Tanken är att skapa ett sammanhållet område för lek, spel och rekreation genom att bygga ihop Gränby stadsdelspark och Gränby sportfält med 4H-gården och dess reservat för jordbruks- och kulturlandskap.
- De östra stadsdelarna saknar grönområden och bristen på bad är stor. I närheten finns bara Fyrishov och Fyrisån. Gränbyparken är sliten och upplevs som otrygg av många, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.
Att anlägga en badsjö är inte orealistiskt, enligt de rödgröna. Om en dryg vecka öppnar en konstgjord badsjö i Märsta och flera liknande projekt finns i Tyskland.
- Det fungerar bra med biologisk rening. I Märsta kan 3500 personer bada varje dag. Vi tänker oss något fler i Gränbyparken. Där ska också finnas en temalekpark. Det kommer att bli ett attraktivt område, säger Erik Pelling (S).
Vid sportfältet ett stycke bort ska beachvolley och skatearenor anläggs.
Miljöpartiets del i satsningen handlar om att värna och utveckla det kulturlandskap som finns i området och som förvaltas av 4H gården. Där går betesdjur och där finns den sällsynta vattensalamandern och örten finnögontröst.
- Fler kommer att kunna ta del av den biologisk mångfald som finns i området om vi gör de här satsningarna, säger Rikard Malmström (MP).
Hela förslaget ska ses i ljuset av alliansens stöd till Gränby arena. De rödgröna säger nej till projektet och vill i stället bygga ut Studenternas.
- Vi anser att arenan blir en komplikation och kommer att minska utrymmet för människor som bor häruppe i Gränby. Man kommer att ta delar av de grönområden som finns i dag. Vi vill utveckla dem, säger Rikard Malström.
Hur mycket kostar då kalaset?
Totalt räknar de rödgröna med en investering på 60 miljoner kronor. Av den summan går 45 till badsjön. Resten till upprustning.
Har ni råd med det?
- Det kommer att vara en entréavgift till badet som vi räknar med kommer att täcka driften. Sedan vill vi satsa på stans parker som varit eftersatta under flera år.