Läsarnas val
Landsbygden pekas av UNT:s läsare ut som en av de viktigaste valfrågorna i Uppsala kommun, enligt den enkät som besvarades av drygt 450 läsare.
Landsbygden ska leva, brukar det heta. Men i en stor stad som växer snabbt glöms kransorterna lätt bort, trots att Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun.
UNT frågade politikerna:
Vad vill ni ser för framtid för landsbygden i Uppsala? Och vilka är de viktigaste satsningarna ni vill göra?
Leia Nordin (Fi):
"Vi ser ett behov av att kommunen inför ett landsbygdsråd som ser till att landsbygdsperspektivet alltid är med. Vi föreslår också en utbyggd kollektivtrafik och att kommunen ska erbjuda avgiftsfria kollektivtrafik till alla unga och seniorer, som ett första steg till helt avgiftsfri kollektivtrafik. Vi står också för sex timmars arbetsdag, vilket möjliggör för fler att bo långt från stan. Särskilt om vi kombinerar det med ökade möjligheter att jobba hemifrån – många flyttar ju till städerna för att det är där jobben finns."
Jennie Claesson (L):
"Stad och land måste gå hand i hand – om vi utvecklar tätorten Uppsala så kommer landsbygden också att utvecklas, tillsammans drar de varandra. Om människor till exempel flyttar till landsbygden kommer det gynna staden och tvärtom. På landsbygden behöver vi en strategisk utbyggnad av vatten och avlopp, så att fler kan bygga, bo och driva företag på landsbygden. Det är också viktigt att utveckla befintliga tätortscentra, till exempel med bibliotek och idrottshallar, samt att kollektivtrafiken når ut så täckande som möjligt.”
Therez Almerfors (M):
"Vi vill se en framtid där det är möjligt att leva på landsbygden och då måste man tillåtas bygga och bo. Därför vill vi stärka äganderätten, så att det blir enklare att bygga på sin egen mark. Vi vill stoppa stöldligorna, möjliggöra för övervakning, kamerabevakning och väktarronder, och nationellt skärpa straffet för grov stöld. Sedan behöver vi också utveckla den digitala och samhälleliga infrastrukturen, där vi behöver säkra framkomligheten. Det ska vara möjligt att ta sig fram i Uppsala oavsett var man vill bygga eller bo, även om det ligger utanför busslinjen. Vi vill också bygga ut bredbanden, utveckla nära vård och förenkla för företagande på landsbygden."
Kent Kumpula (SD):
"Vi vill bygga mer på landsbygden och utveckla kransorterna för att få fram mer av de boendeformer där människor i störst utsträckning vill bo, nämligen i småhus. Vi vill se förbättrad samhällsservice och satsa mer på idrotten på landsbygden. Vi anser att tillgången till livräddande insatser så långt det är möjligt ska vara lika god oavsett om man bor på landsbygden eller centralt i Uppsala. Därför vill vi se full bemanning på brandstationer på landsbygden. Vi vill förbättra kommunikationen med fler tågstopp och göra en grundlig undersökning av spårburen pendeltrafik österut längs smalspåret för Lennakatten."
Linda Eskilsson (MP):
"Vi vill hjälpa våra lantbrukare och skogsägare att ställa om. Det viktigaste kommunen kan göra är att via upphandlingen stötta våra lokala producenter, till exempel genom att skolor och äldreomsorg har mer lokalproducerad mat. Genom målet 100 procent ekologiskt hjälper vi bönderna att ställa om. För en levande landsbygd behöver vi underlätta resor: pendlarparkeringar är jätteviktiga, liksom laddmöjligheter för cykel och bil. Vi tror också på mer anropsstyrd kollektivtrafik. Genom att ge stöd till lokala föreningar stöd kan vi stötta fritidsaktiviteter på landsbygden och lokala arbetshubbar."
Erik Pelling (S):
"Vi jobbar utifrån att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Vi måste se till att kommunal service finns på likvärdigt sätt på landsbygden. Och det gäller att ha rätt inställning: staden har så stora utmaningar och stora volymer, så det kan vara lätt att glömma de lite mindre behoven – 50 nya bostäder i Skyttorp är en stor förändring där, men inte i staden. Sedan behöver det byggas blandat på landsbygden, även där ska man kunna skilja sig eller flytta från huset när man blir äldre, så vi kan inte bara bygga villor. Vi vill också permanenta och utöka projektet med medborgarbudget, för att fånga upp fler kreativa idéer från invånarna på landsbygden."
Ehsan Nasari (C):
"Kommunen ska underlätta byggandet av flerbostadshus på landsbygden, som då skapar förutsättningar för fler bussar och tågavgångar. På så sätt kan fler få möjligheten att resa kollektivt i stället för att ta bilen för vardagsresor. Vi behöver också säkra en heltäckande bredbandsinfrastruktur. Vi vill inte att det byggs mer på våra åkermarker, utan vi behöver stärka vår egenförsörjning av livsmedel. I stället vill vi att kommunen upphandlar mer lokalproducerade livsmedel för att stödja våra lantbrukare. Vi vill inrätta bygde- och stadsdelsråd med egna lokala budgetar. De ska också vara formella remissinstanser i stadsbyggnadsfrågor så att landsbygden inte glöms bort."
Jonas Segersam (KD):
"Det viktigaste är att ge landsbygdsbefolkningen större inflytande, till exempel genom landsbygdsråd. För det andra ska man kunna använda bilen, också när man åker in till Uppsala – bilen är nödvändig för att landsbygden ska fungera. För det tredje måste det bli lättare att bygga i kransorterna, till exempel vill vi göra det enklare att få tillstånd att stycka av sin tomt. Det behövs också bostäder så att äldre på landsbygden kan flytta från sin stora villa till lägenhet eller radhus. Vi har vidare lagt förslag om att utveckla gamla sockencentra där förskola, skola, kyrka och annat redan finns."
Tobias Smedberg (V):
"Vi ser gärna en utbyggnad av de tätorter som går längs med tågtrafiken, för på de orterna kan man bo på landet och ändå komma in till stan på ett hållbart sätt. Det krävs ett visst invånarantal för att kunna ha samhällsservice och arbetsplatser, och därför krävs ett offensivt bostadsbyggande i dessa orter. I utvecklingsplaner för de här tätorterna vill vi se ett samlat grepp och en blandad bebyggelse. Vi ser gärna att Järlåsa och Skyttorp prioriteras högre än nu, men i stället har kommunen beslutat att bygga i Västra Librobäck, på en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker."