Påskäggen kommer från Storvreta

Från Uggelsta Ägg i Storvreta kommer många av Uppsalabornas påskägg. I en låg vit byggnad finns de ca 6 400 hönsen. De sitter i långa rader i halvmörkret i små burar med i regel tre i varje.

Uppsala2001-04-11 23:00
När vi kommer nära blir de rädda och försöker fly. Men det finns ingenstans att ta vägen. Hönorna kacklar och trycker sig mot gallret. En del är tydliga hackkyckligar med fjädrar bortplockade så att den skära huden syns.
Golven i burarna lutar svagt och äggen rullar ner på ett löpande band som sakta för dem till packeriet. Tillsammans värper de 5 500 ägg om dagen.
De flesta äggen går till butikerna i Uppsala och andra delar av Uppland. Efter 3â??4 dagar hamnar de i affären. På värpdagen stämplas de med 28 dagars hållbarhet.
â?? Det sker enligt EU:s regler. Men äggen håller 3â??4 månader. EU har ett varmare klimat, säger Stefan Karlsson, som sedan 20 år tillbaka driver hönseriet.
Till påsk äter vi tre gånger så mycket ägg som vanligt. Men hönorna värper inte mer för det.
â?? Vi måste lagra upp ägg för att ha på påsk. Därför blir det ett kort datum för påskäggen.
Hönorna lever i burarna 14 månader. Sedan slaktas de och nya sexton veckor gamla höns köps. Det tar några veckor innan de börjar värpa.

Finner en del brister
Hanna Åström från miljökontoret som inspekterar anläggningen finner en del brister. I en del fall förekommer fyra höns i burarna där det bara får finnas tre. Också klonötare saknas.
â?? Det är märkligt att de kommer och inspekterar nu när vi skall lägga ner burarna, säger Stefan Karlsson. Vi går på dispens som räcker året ut. Om det blir fortsättning så blir det frigång, annars lägger vi ner.
De så kallade trivselburarna med sittpinne, rede och sandbad blir för dyra. Dessa burar som har en yta på 120x50 cm har plats för åtta hönor.
â?? Det nuvarande systemet är effektivt och det blir få sjukdomar. Men det ser trevligare ut med frigående system och äggen blir bättre. Men osäkerheten är lite större med frigång, tycker Stefan Karlsson.
â?? Marknaden i Sverige har blivit tuffare, anser han. Konkurrensen från andra svenska äggproducenter har hårdnat.
Men Joakim Tedenvind som driver packeriet kanske ser en ljusning.
â?? I goda tider äts mindre ägg. Då har folk råd med dyrare mat. I dåliga tider går äggkonsumtionen upp. Det känns som om det går upp nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om