Men i själva verket är favoriträtterna på påskbordet rena rama hälsomaten.
– Påskmaten bygger på gamla traditioner och innehåller många bra livsmedel, säger Mia Hansdotter, som är chef för vuxensidans dietister på Akademiska sjukhuset.
Och den traditionella påskmaten är faktiskt fullproppad med nyttigheter. Bufféns okrönte regent ägget är inte bara ett livsmedel som håller länge i kylen (flera veckor efter bäst före-datumet enligt Livsmedelsverket). De vita ovalerna innehåller såväl mineralerna järn och selen som vitaminerna A, E, D och folat. Men kolesterolet då?
– Ägg innehåller visserligen ganska mycket kolesterol, men också bra protein och vitaminer. De flesta kan äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Att äta flera ägg vid enstaka tillfällen har ingen större betydelse.
För att göra äggätandet ännu bättre kan det vara bra att ta en titt på skalet innan det åker av. På själva äggen finns nämligen en kod som dels berättar varifrån äggen kommer och om de är ekologiska, kommer från frigående höns eller burhöns.
– Påsken har kommit att bli en sådan högtid där maten står väldigt mycket i fokus. Den är ett säkert kort för dagligvaruhandeln, säger Magnus Kroon, ansvarig för handelsutveckling på Svensk Handel.
På uppdrag av Svensk Handel har Handelns Utredningsinstitut inför påsken frågat svenskarna hur de planerar att fira. Hälften av de tillfrågade uppger att de kommer att äta påskmat och bland rätterna som toppar vår påskmiddag står ägg, sill och lax. Fisk innehåller många viktiga näringsämnen så som D-vitamin, jod och selen. Den feta fisken, där påskens sill och lax är två, innehåller dessutom fettsyran omega-3 som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Men är då allt på påskbordet att likställa med hälsokost? En längre titt på statistiken visar att vi även sätter i oss en hel del Janssons frestelse, köttbullar och prinskorvar.
– Jansson frestelse är gjord med grädde och innehåller därmed en hel del fett. Hur mycket fett det blir beror på hur stor portion man tar ... Under påsken gäller samma sak som alla andra dagar: det är bra att fördela maten över dagen och äta lagom stora portioner, menar Mia Hansdotter.
Det kan alltså vara värt att hålla koll på hur mycket vi äter i dag, men påskmaten i sig är allt annat än onyttig. Receptet på en glad påsk tycks alltså inte vara svårare än: låt dig inte frestas för mycket av Jansson, ät mer av grönsakerna och passa på och njut av rätter med ägg, fisk och lamm.