Påskharens värsta fiende är bilen

Det är påsk och i Uppsalas butiker tronar påskharar tryggt iklädda mörk choklad. För vilda harar har stan blivit en fristad undan lo och räv. Men bak lugnet lurar nya faror.

Farlig miljö. Men hararna har kommit till stan för att stanna.

Farlig miljö. Men hararna har kommit till stan för att stanna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-03-31 07:00

Uppsala kommuns viltvårdare, Torbjörn Röste, får ofta ta hand om harar som förolyckats i trafiken.

–  Det finns ju en hel del harar i stan så det är inget ovanligt att jag får rycka ut och ta hand om harar som både skadats och dödats av bilar, säger han.

Att harar och rådjur ändå lockas till stan beror enligt Torbjörn Röse på att trycket från rovdjur som räv och lo är stort på slätterna runt Uppsala. Att vara hare i en villaträdgård är betydligt tryggare.

– En hare eller ett rådjur har fler olika ställen att gömma sig på i stan. Rävar jagar visserligen också i stan, men det är betydligt svårare för dem. Räven känner inte doften av en hare lika lätt i stan som på landet och spåren försvinner ofta snabbt bland bilar och hundar, säger han.

Tuffa vinterperioder gör också att de vilda djuren drar sig mot stan. Där finns mer varierad kost i villaträdgårdarna och fågelborden kan servera nödföda om snötäcket blir tjockt.

Har harar och rådjur kommit för att stanna?

– Ja, många har ju växt upp i trädgårdar och parker och känner inte till något annat.

Får ni in många klagomål på hararna?

– Nej. Harar är ganska harmlösa djur som mest är aktiva på natten så det syns inte så mycket. Vi får mer klagomål på kajor, rådjur och grävlingar. Haren kan barka stammarna på unga fruktträd om det blir ont om mat under vintern, mer är det inte, säger Torbjörn Röste.

Blir hararna fler?

– Det vet jag inte. Men en viltstam brukar hålla sig ganska konstant om man inte gör några ingrepp i den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om