Passiv rökning ökar risk för svåra luftvägsbesvär
Personer som själva inte röker men mer eller mindre dagligen utsätts för andras tobaksrök besväras betydligt oftare än andra icke-rökare av andnöd och långdragen hosta.
— Ofrivillig passiv rökning är mest känd som en riskfaktor för andningsbesvär under barndomen. Våra resultat ger belägg för att andras tobaksrök är en viktig orsak till andningsbesvär även hos vuxna., säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Han är en av de ansvariga för studien, som bygger på uppgifter om drygt 4 200 icke-rökande vuxna kvinnor och män i 29 städer, däribland Uppsala, i 14 länder.
Vid två tillfällen, med nära nio års mellanrum, genomgick de en strukturerad intervju. Den innehöll frågor om bland annat olika symptom från luftvägarna och om de brukade utsättas för andras tobaksrök.
Vanliga besvär
Svaren visar att andningsbesvär var förhållandevis vanliga. Var nionde hade fått nytillkomna besvär med andnöd i samband med ansträngning, var elfte besvärades av långdragen hosta och nästan lika många av tryckhetsköänsla i bröstet nattetid.
Sådana andningsbesvär var dock betydligt vanligare bland dem som utsattes för passiv rökning än för övriga icke-rökare i studien. I siffror innebär det till exempel att de som var utsatta för passiv rökning vid de båda intervjutillfällena jämfört med de som slapp inandas andras tobaksrök löpte 69 procent högre risk att besväras av andnöd i samband med ansträngning och mer än fördubblad risk att ha långdragen hosta.
— Ju fler timmar en person dagligen utsattes för passiv rökning, desto vanligare var det att han eller hon hade sådana andningsbesvär, säger Christer Janson.
Förhöjd risk
En del av personerna i studien uppgav bara vid ett av de båda intervjutillfällena att de brukade utsätts för passiv rökning.
— För dem som blivit passiva rökare mellan de både intervjutillfällena fanns en klart förhöjd risk för astmaliknande besvär med väsningar i bröstet och andnöd, och tryckhetskänsla i bröstet nattetid, säger Christer Janson.
Det var dock betydligt vanligare att personer mellan de både intervjutillfällena slutade att utsättas för passiv rökning än att de blev passiva rökare. Av de 1 675 personer som vid den första intervjun så gott som dagligen utsattes för passiv rökning gjorde 962 det inte längre nio år senare.
— Inte minst med tanke på risken för andningsbesvär är det givetvis glädjande att passiv rökning sjunker i nästan alla länder. Förhoppningsvis kommer förbudet mot rökning på krogen och andra åtgärder att bidra till att den trenden fortsätter att hålla i sig, säger Christer Janson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!