Enligt IFS-gruppens vd Amir Bakhshi är Bahman Salarys påståenden totalt grundlösa. Han uppger att bakgrunden är att Bahman Salary fick sparken efter att ha förlorat en tvist med facket.
Bahman Salarys version däremot är att han har en konflikt med IFS-gruppen som sammanhänger med att han inte fått ut sin lön.
– Men det är inte därför jag går ut med detta. Jag är kritisk mot hur barn blivit behandlade inom företaget.
UNT har försökt få en intervju med Amir Bakhshi som istället svarar via mejl.
”Varför gjorde han (Bahman Salary, UNT:s anm.) ingen anmälning när han jobbade och kom åt denna information?”, undrar Amir Bakhshi.
Han skriver att samtliga inom IFS-gruppen som UNT talat med har fått sparken varefter de gått ”raka vägen till tidningen, behöver jag säga mer?”.
Den handling från IFS-gruppen där det framgår att ensamkommande flyktingbarn kan få upp till 4 400 kronor per månad som ersättning för att exempelvis gå i skolan är inte längre aktuell, uppger Amir Bakhshi.
Han förklarar att företaget tidigare använt ersättningsmodellen ”för att ungdomar ska tjäna ihop sina pengar istället för att bli vana med bidragssystem”. Syftet med ersättningarna har även varit att hjälpa skoltrötta barn att fullfölja skolgång och praktik.
Vad är då en normal ”fickpeng” till familjehemsplacerade? Branschaktörer som UNT talat med uppskattar att runt tusen kronor i månaden är vanligt för dem i övre tonåren.
Företag som placerar ungdomar använder ofta belöningsmodeller. Det kallas teckenekonomi och ska hjälpa ungdomar med sociala problem, missbruk och liknande att ändra sitt beteende. Ofta rör det sig om mindre belöningar som att få gå på bio eller göra en utflykt.
Att ge stora summor till ensamkommande barn som inte har sådana problem ifrågasätts av de aktörer UNT kontaktat. Inom branschen talas det om vårdbolag som ger ungdomarna tusentals kronor per månad, antingen för att få dem att stanna kvar eller för att lockat till sig fler placeringar.
Eftersom en enda placering kan ge miljonintäkter kan metoden vara lönsam.