För bara några veckor sedan tvingades personalen reducera sin tid med 25 procent på grund av att landstingen slutat remittera patienter till kliniken. Under fredagen informerades personalen om det nya läget.
– Alla är förtvivlade, jätteledsna när de förstod att det går utför med verksamheten. Det är en arbetsplats som fungerat mycket bra både för patienter och för oss i personal, säger Lena Wallin, undersköterska med 44 års erfarenhet av vården, bland annat på Akademiska.
Hon har jobbat på UCC i två år, men i dag, måndag, kommer hon inte att gå till jobbet.
– Nej. Personalen stannar hemma. Det finns ju inga patienter. Vissa har redan börjat söka nya jobb. Det är hemskt, säger Lena Wallin.
Cancerläkaren Haile Mahteme, som startat verksamheten tillsammans med sjuksköterskan Susanne Svahn bekräftar att läget är illa.
– Det stämmer att vi inte längre har några patienter. Kliniken är stängd sedan i tisdags. Men det innebär inte att verksamheten har lagts ned definitivt, vi hoppas att vi kan få nya patienter, säger han.
Hur realistiskt är det?
– Hoppet är det sista som sviker människan brukar man ju säga. Något mirakulöst kan ju ske. Samtidigt måste man vara realist. Det går inte att klara kostnader för personalstyrkan på 40 personer utan intäkter särskilt länge. Får vi inte nya patienter måste vi ta beslut om att lägga ned UCC den närmaste tiden, säger Haile Mahteme.
Just nu pågår förhandlingar med bankerna. De väntas bli klara i veckan.
– Vi ville inte att det här skulle bli en verksamhet som hade fokus på pengar utan på patienterna. Det fanns några som var intresserade av att investera, men jag tyckte inte det stämde med min värdegrund, säger Haile Mahteme.
Han är mycket kritisk till hur politikerna agerat.
– Så sent som för sex veckor sedan erbjöd vi politikerna att landstinget skulle kunna bli hälftenägare i företaget. Men även det sade de nej till. I stället har landstingen slutit sig samman mot oss. Det känns oerhört konstigt och det är ett svek mot patienterna.
Trots hotet mor UCC är han ändå glad för att den behandling han utvecklat mot bukhinnecancer i dag är en accepterad metod.
– När jag började för femton år sedan var de få som trodde på metoden. Nu vill alla stora sjukhus i landet ha den och bygger upp egen verksamhet på området. Det får man se som en seger för behandlingen.
Vad gör du om ni tvingas till konkurs?
– Det kan jag inte svara på idag. Jobb finns det alltid. Man jag hade gärna velat bo och verka inom min specialitet här i Uppsala, säger Haile Mahteme.