Krig kostar oerhört mycket, och båda parter kan inte vinna. Trots risken för att förlora väljer stater ändå att gå i krig. Varför? Ämnet för dagens lektion är kris- och konfliktstegring.
I bänkraderna försöker bland annat nio studenter som alla fått Rotarys fredsstipendium, att rita av läraren Magnus Öbergs schematiska modell över hur man ska se på krigets kostnader i relation till vad man har att vinna, eller risken för att förlora. Rotarystudenterna kommer från länder inblandade i konflikter, och har minst tre års arbetslivserfarenhet från fredsarbete. Paulina Cruz från Guatemala har arbetat med att förebygga våld mellan partier och mellan invånargrupper i samband med val.
– Guatemela är en mycket svag stat och det uppstår alltid konflikter. Min organisation bedömer riskerna för våld i våra olika geografiska områden, utefter kriterier som fattigdom och historik, och rangordnar regionerna så att förbyggande insatser kan sättas in på rätt ställena, säger hon.
Under sina två år i Uppsala vill hon framför allt lära sig förhandlingsteknik. Det gäller att få båda parter att känna att det har något att vinna på en överenskommelse vid förhandlingsbordet.
– I framtiden skulle jag vilja jobba för exempelvis FN, säger hon.
På tisdag invigs officiellt Rotarys fredscenter vid Institutionen för freds- och konflikkunskap vid Uppsala universitet. I konkurrens med över 100 andra lärosäten har Uppsala valts ut av Rotary för att ta emot och utbilda studenterna, som ett av sex center runt om i världen.
Med de kostsamma studieavgifter som studenter från länder utanför EU i dag måste betala för att läsa i Sverige är den här typen av stipendieprogram mycket välkommet. Institutionen för freds- och konfliktkunskap hör till dem som drabbats av det stora tappet på studenter efter avgiften.
– De studenterna var en stor tillgång för oss, som gått förlorad. Därför är det så roligt att vi fått bli ett Rotarycenter , säger Hanne Fjelde, forskare och koordinator för utbildningen.
Paulina drömmer om FN
En har arbetat med våld vid politiska val i Guatemala, en annan med fredsbevarande insatser i Sri Lanka. Båda har de fått Rotarys speciella stipendium för freds- och konfliktstudier. På tisdagen invigs Rotarys fredscenter vid Uppsala universitetet, ett av sex i världen.
Paulina Cruz.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!