Pelling (S): Marken viktig för Uppsala

Området kring Bergbrunna gård är ett strategiskt område för Uppsala som inte få schabblas bort.

Översiktsplan. Stora områden av Bergbrunna gårds marker är reserverade i översiktsplanen för utbyggnad.

Översiktsplan. Stora områden av Bergbrunna gårds marker är reserverade i översiktsplanen för utbyggnad.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-04-23 11:00

Det säger kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för byggnadsfrågor. Han har själv inte detaljkunskap om ärendet som rör de fem tomterna och säger att byggnadsnämnden där han själv är ordförande inte tagit ställning till det ännu.

–  Jag vet att vi har sagt ja till fem tomter, men jag kan inte svara på varför de övriga fem fått nej och om det är rätt eller fel, säger han.

Han hänvisar i stället till bygglovchef Christian Blomberg som varken svarar på mejl eller telefon under dagen.

Erik Pelling är dock noga med att framhålla områdets vikt för Uppsala kommuns framtida utveckling.

– Området kring Bergbrunna gård är jättestrategiskt område för Uppsala. Stadsdelen kan få upp till 10 000 nya bostäder i framtiden. Den mark som kan behövas för det har ett skydd i kommunens översiktsplan, säger han.

Lika viktigt är att det finns mark för ett nytt stationsläge efter Ostkudsbanan och en trafikförbindelse mellan den planerade utbygganden av Östra staden och stationen i Bergsbunna och E4.

– Marken behövs för att vi ska kunna skapa ett Södra Uppsala. Vi får inte schabbla bort de möjligheterna, säger Erik Pelling.

Vad menar du med att schabbla bort?

– I hela Uppsalas omland är vi mycket restiktiva med att tillåta byggnation av spridd bebyggelse så att vi inte bygger bort framtida expansionsmöjligheter för Uppsala som stad. Det är en förutsättning för att staden ska kunna växa. Samtidigt är det viktigt att de gårdar som finns i området kan utvecklas positivt, säger Erik Pelling.

Byggnadsnämnden kommer senare att ta ställning till om Bergsbrunna Gård får stycka av sina tomter eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om