Sigtuna. Kent Edberg berättar att Skolinspektionen också har berömt SSHL för sitt arbete men skriver att det finns fortsatta risker för kamratuppfostran.
- Dessa risker utgör bakgrund till det värdegrundsarbete vi bedrivit under de senaste åren. Detta arbete kommer givetvis att fortsätta då det är en ständigt pågående process, säger Kent Edberg.
När det gäller det enskilda fallet om misshandeln som gäller fem unga män vill han dock inte ge kommentarer på grund av pågående förundersökning.
- Generellt kan jag säga att vi försöker att förebygga alla problem som vi kan förutse genom planer och utbildning av såväl elever som personal. Om problem ändå uppstår strävar vi efter att behandla dessa inom ramen för skolans regelverk, säger han.
Det var ni som polisanmälde misshandeln. Vad fick er att göra det?
- När vi uppfattar problemen som ett lagbrott gör vi alltid polisanmälan. Det gäller såväl egendomsbrott som brott mot droglagstiftning eller våldsbrott. Det som inte är tillåtet i samhället i övrigt är heller inte tillåtet hos oss.
Hur länge har pennalism funnits på SSHL och vad är bakgrunden till detta?
- Dina frågor om pennalism är framförda som om det hos oss skulle vara ett accepterat faktum. Så är inte fallet. Som också Skolinspektionen skriver i sin rapport arbetar vi ständigt mot denna typ av företeelse. Jag kan inte jämföra förekomsten av pennalism och mobbning på andra skolor men jag kan redovisa resultatet av våra årliga trivselenkäter. Vi har samstämmigt mellan 90-95 procent av våra elever som varje år anger sig som trygga i såväl skolan som på elevhemmen. Detta är goda resultat men vi är ändå inte nöjda. Vi arbetar engagerat vidare för att alla våra elever skall kunna känna sig trygga och trivas på vår skola.