Pensionärer litar inte på kommunen

Förtroendet för maten till de äldre i Uppsala är rubbat. Det menar Pensionärernas Samorganisation. Mest kritik riktar de mot kommunen och menar att man bör satsa på bättre kvalitetskontroll och egna tillagningskök.

Lennart Sjöberg, Lotta Nordin, Yvonne Bispfors, Bo Elfström och Johan Östlund deltog i gårdagens möte mellan Pensionärernas Samorganisation och Medirest.

Lennart Sjöberg, Lotta Nordin, Yvonne Bispfors, Bo Elfström och Johan Östlund deltog i gårdagens möte mellan Pensionärernas Samorganisation och Medirest.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-05-26 00:00
PRO Samorganisation i Uppsala inbjöd på onsdagen till ett möte där kommunala tjänstemän och Medirest frågades ut efter händelserna då ett antal äldre i Uppsala matförgiftats av den kommunala maten.
Ordförande i PRO Samorganisation, Lennart Sjöberg, menar att risken för en liknande händelse ska inträffa igen är påtaglig.
— Kommunen vill ju hela tiden att fler äldre ska bo kvar hemma. Det är väl lätt att man som dement öppnar en förpackning för att se vad den innehåller och sedan sätter in den i kylen igen.
Lennart Sjöberg vill att kommunen ordnar något slags kvalitetssäkringssystem.
— I dag har jag förtroende för maten fram till att den levereras till kommunen. Mer osäkert är det hur det går till i kommunen. Att maten kan bli stående tror jag kan bero på en viss underbemanning inom kommunen.

Utbildning
Områdeschefen inom äldreomsorgen Yvonne Bispfors medgav att det funnits brister i kylkapaciteten på Frodegården.
— Vi har tittat igenom alla våra kylskåp efter det som hänt. Nytt är att vi skriver på att vi tar emot maten när den levereras. Vi har också lärt oss att man måste påminna de äldre om hur maten ska hanteras. Nu finns information på sju språk. Före sommaren ska 70 personer gå en utbildning i livsmedelshygien och även vikarier ska utbildas.
Medirest representerades av bland annat Lotta Nordin, dietist och hygiencontroller.
- Vi har tagit på oss de brister som eventuellt funnits. Men bristerna på Frodegården var också stora. Bland annat vet vi att all mat inte rymdes i en ugn och att maten därför lyftes över till en mikro. Det visade sig att man hade värmt maten lite dåligt. Efter det som hänt rekommenderar vi att maten förvaras i högst + 6 grader, säger Lotta Nordin, som också upplyste om att maten nu ska ha högst tio dagars hållbarhet.

"Blivit bättre"
Några termometrar för att kontrollera att uppvärmningen av maten är tillräcklig har hemtjänsten dock inte inhandlat.
Man litar på att maten är varm när man följt Medirests tillagningsanvisningar om att mikra maten 3-4 minuter, och att den då ligger över +70 grader i kärntemperatur.
Barbro Olsson har lång erfarenhet av matlagning och hon menade att det är uselt att kommunen inte kan ordna så att maten tillagas i närliggande kök.
- Det som kommer fram på ett sådant här möte stämmer inte med hur det är i verkligheten. Nu vill de hålla allt för att vara bra. Visst har saker blivit bättre. Men fortfarande lämnas maten hos många som har svårt för att värma den på rätt sätt.
- Varför satte man i gång med den här kalla maten när man inte klarar av att ta hand om den? Kommunen borde verkligen ha tänkt till innan och sett till att man hade riktiga kök, och att det fungerar hemma hos pensionärerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om