I veckan stängde två högstadieskolor i Stockholm sedan flera personer bekräftats ha corona. Även skolor i Uppsala kan komma att stängas om det krävs. Enligt Christina Stenhammar, chef för elevhälsan i Uppsala kommun, har frågan diskuterats en hel del.
– Blir det större smittspridning på en skola och smittskyddet anser att vi ska stänga skolan gör vi det. Men målsättningen är att hålla grundskolorna öppna utifrån elevernas rätt till utbildning. Det finns inget i Folkhälsomyndighetens rekommendationer som tyder på att det är en bra förebyggande insats att stänga skolor, säger hon.
Forskning visar att barn och ungdomar inte är några egentliga smittspridare av covid-19. Det stämmer överens med vad Uppsalas skolor sett: att elever inte tycks smitta varandra.
– Vi ser ingen stor spridning eller klustersmitta, utan har tvärtom väldigt få fall bland elever på både grundskola och gymnasiet.
Skolpersonal i Uppsala har enligt Christina Stenhammar generellt sett haft högre frånvaro än eleverna i höst. Dels för att de själva blivit sjuka, dels för att de vårdar egna sjuka barn. Detta har lett till personalbrist på flera skolor under hösten: just nu har fem grundskolor problem med bemanningen.
– Vi har en vikariepool, men det råder dessvärre vikariebrist. När bemanningen är låg oroar jag mig dels för att eleverna inte ska få utbildning av den kvalitet de har rätt till, dels att lärare och rektorer inte ska orka, säger Christina Stenhammar som inte vill berätta vilka skolor det rör sig om.
Kan en skola med låg bemanning behöva stänga?
– Ja, om uppemot 40–50 procent av personalen är sjuk kan det krävas om det blir svårt att upprätthålla ordningen. Då behöver vi övergå till distansundervisning i stället.
Ingen av de skolor som nu har låg bemanning är än så länge i det kritiska läget. Men en liten resursenhet stängde häromdagen och övergick till tillfällig distansundervisning sedan hälften av personalen bekräftats ha corona.
Sedan höstterminens start informerar kommunen vårdnadshavare när en elev på skolan testats positivt för corona. Från början skickades mejl ut till samtliga föräldrar med elever på skolan, vilket skapade oro. Nu ringar man in en snävare krets, ofta en årskurs.
– Syftet med informationen är att vårdnadshavare och personal ska bli mer uppmärksamma på symtom, säger Christina Stenhammar.