Debatten inleddes med en genomgång av landstingets senaste ekonomiska rapport som visar ett underskott på 73 miljoner kronor. Nettokostnadsutvecklingen är hög, 5,5 procent och Akademiska som har ett väntat underskott på 190 miljoner kronor har svårt att rekrytera personal för att klara vården.
– Personförsörjningen är den största frågan just nu. Det är ett jätteproblem som leder till att vi står med tomma vårdplatser och det gör att vi inte får de intäkter sjukhuset behöver, sade landstingsstyrelsen ordförande Erik Weiman (M).
Inför valet i höst bjuder partierna över varandra med satsningar för att lösa personalkrisen. Alliansen vill lägga 30 miljoner extra till ökade löner i nästa års budget, Vänsterpartiet 50 miljoner, Socialdemokraterna 77 miljoner till ökad bemanning, Miljöpartiet 60 miljoner för vidareutbildning av sjuksköterskor och Sverigedemokraterna vill höja lönerna för sjuksköterskor och lägstalönerna inom hela Akademiska sjukhuset.
Opposition angrep alliansen för att inte ha kontroll på ekonomin. Landstingsrådet Börje Wennberg (S) konstaterade torrt att det är första gången han tvingas lägga en nollbudget.
– Det borde varit plus 170 miljoner. Men vi har ingen annan verklighet att förhålla oss till än alliansens. Vi skulle kunna höja skatten. Men alla vägar måste prövas. Först måste vi skaffa oss kostnadskontroll. Att ha en kostnadsutveckling på 5,5 procent håller inte, sade han.
I det egna budgetförslaget räknar Socialdemokraterna med att få del av ökade statsbidrag till sjukvården. Men det förutsätter en socialdemokratiskt ledd regering. Landstingsfullmäktiges ordförande Lennart Hedquist (M) kritiserade S för att ha lagt en budget som bygger på att det blir ett regeringsskifte, och tyckte den innehåller "låtsaspengar".
– Alternativet till det är antingen neddragningar eller skattehöjningar. Det finns inget reformutrymme med dagens ekonomi. Vi vill använda pengarna till fler sjuksköterskor, specialistsköterskor och barnmorskor om vi vinner valet, sade Börje Wennberg.
Centerpartisten Johan Örjes ville ha besked om vad som händer om det blir en fortsatt allinsregering på riksplanet men rödgrönt styre i Landstinget i Uppsala län.
– Höjer ni skatten då eller inför besparingar. Ge besked till väljarna Börje Wennberg, sade han.
Miljöpartiet hävdade att dagens personalkris byggts upp under ett antal år därför att alliansen inte haft någon arbetsgivarpolitik.
– Ni vill öka lönespridningen men har glömt att det finns grupper som har bra utbildning men som inte fått del av löneökningarna. Varför har ni inte gjort något åt lönesituationen. Ni har ju haft åtta år på er, sade Johan Edstav (MP)
Landstingsrådet Lina Nordqvist (FP) hävdade att ökad lönespridning är en del av lösningen eftersom det gör det mer lönsamt att utbilda sig och jobba kvar på sin arbetsplats.
Hon fick stöd av landstingsrådet Anna-Karin Klomp (KD).
– Med ökad lönespridning kan personalen börja med en låg ingångslön och jobba sig uppåt. Det fungerar inte med sammanpressade löner som vissa inom oppositionen förespråkar, sade hon.
Enligt Erik Weiman är inte det ekonomiska läget är så svårt som oppositionen påstår. Bygget av nya akademiska fortskrider enligt plan.
– Vi kommer att klara halva investeringen, totalt sex miljarder kronor utan att låna ett öre. Det tack vare en ansvarsfull allianspolitik. Vi ligger betydligt bättre till när det gäller köer nu är tidigare. Nyckel till det är fortsatta satsningar på mångflad och valfrihet. Vi har visat att vi kan styra. Men hur ser oppositionens alternativ ut, undrade han.