”Personer ringer upp och låtsas vara mäklare”

Ett ökat antal bedrägerier över telefon och mail får nu Länsförsäkringar att gå ut och varna sina kunder. ”Våra kunder blir avlurade sina inloggningsuppgifter”, uppger pressansvarige, Ola Kallemur.

Länsförsäkringar varnar för bedrägeriförsök där personer utger sig för att vara mäklare.

Länsförsäkringar varnar för bedrägeriförsök där personer utger sig för att vara mäklare.

Foto: Isabell Höjman/TT

Uppsala2019-03-16 16:45

Länsförsäkringar varnar kunder över hela landet för att personer använder Länsförsäkringars namn för att komma åt privata uppgifter.

– Personer som utger sig för att vara mäklare kontaktar bostadssäljare och ber dem legitimera sig via BankID för att på så sätt komma åt exempelvis inloggningsuppgifter, säger Ola Kallemur, pressansvarig på Länsförsäkringar.

De senaste åren har antalet polisanmälda bedrägerier stigit. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet polisanmäldes drygt 259 000 bedrägeriärenden under 2018, att jämföra med drygt 210 000 anmälningar under 2017.

– Våra kunder riskerar att bli lurade och det vill vi ju inte. Vi har haft problem på bostadssidan men även våra försäkringskunder har drabbats av så kallad "vishing". Det ökade kraftigt under förra året, säger Ola Kallemur.

"Vishing" betyder att bedragare ringer upp personer för att exempelvis lura av dem inloggningsuppgifter till banken. Bedragaren ringer exempelvis ringa upp från ett fejkat telefonnummer och för den som tar emot samtalet ser det ut som att någon ringer från banken.

Vad gör ni för att motverka det här?

– Vi varnar och informerar regelbundet om riskerna. Vi har även ett samarbete med polisen och hjälper till med information om deras kampanjer mot bedrägerier, säger Ola Kallemur.

Vad rekommenderar ni era kunder att göra?

– Att aldrig lämna ut uppgifter som exempelvis mobilt bankID till någon som ringt upp eller mailat, säger Ola Kallemur, och uppmanar alla som drabbats att polisanmäla händelsen.

david.rydell@unt.se

Så skyddar du dig mot bedrägerier

• Lämna inte ut koder, kort-/inloggningsuppgifter eller andra känsliga uppgifter.

• Använd inte bankdosan eller ditt bank-id under ett telefonsamtal.

• Om du inte vet vem som ringer, eller om du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du kan kontrollera.

• Lita inte på någon som ringer bara för att den har personliga uppgifter om dig.

• Om du drabbas av ett bedrägeri, eller misstänker att du har drabbats, kontakta omgående din bank. Polisanmäl samtalet och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om