Skadeståndsmålet om det förorenade grundvattnet i Uppsalaåsen väntas inte avgöras förrän sent i vår. Det handlar om pfas, en grupp långlivade kemikalier, som hittats i Uppalas grundvattenbrunnar där dricksvattnet hämtas.
Försvarsmakten vill i sina inlagor till mark- och miljödomstolen inte ta på sig något ansvar för att pfas hamnat i dricksvattnet. De pekar på att det finns en rad andra källor till föroreningarna.
Bland annat påpekar man att förorenade jordmassor från brandövningsplatsen vid Ärna har sålts till Skanska som i sin tur använt det som underlag när Bärbyleden byggdes. Det är enligt Försvaret förklaringen till att så höga halter har uppmätts intill trafikleden, som går direkt ovanpå Uppsalaåsen.
Dessutom menar Försvaret att en stor torvbrand vid Vattenfalls värmeverk i Boländerna och flera bilbränder i Uppsala är andra tillfällen då brandsläckningsskum med pfas har använts och spridits till dricksvattnet.
Försvaret hävdar också att halterna av pfas i grundvattnet inte är tillräckligt höga för att det ska klassas som en miljöskada.
Någon representant för Försvarsmakten har inte velat ställa upp på en intervju. Via mejl svarar Försvarets juridiska avdelning på frågan om de förorenade fyllnadsmassorna vid Bärbyleden inte är ett ytterligare bevis för att det är verksamheten vid Ärna som förorenat grundvattnet: "Eftersom det inte var Försvarsmakten som lade ner massorna i Bärbyleden så är heller inte FM ansvarig verksamhetsutövare enligt miljöbalken." Några fler frågor vill de inte svara på, enligt e-postmeddelandet.
Uppsala Vatten tillbakavisar att andra aktörers pfas-användning kan förklara de höga halterna av pfas i vattnet. Bolaget hänvisar bland annat till undersökningar som genomförts av Sveriges lantbruksuniversitet och Sveriges Geologiska Undersökning där både kemikaliesammansättningen och grundvattenströmmarna indikerar att Ärna är den huvudsakliga pfas-källan.
Uppsala Vatten har krävt drygt 250 miljoner kronor i skadestånd av Försvarsmakten. Summan grundas på installation och drift av reningsutrustning. Mark- och miljödomstolen räknar med att hålla huvudförhandling i målet under maj 2021.
Ett parallellmål, där boende i närheten av flygbasen i Kallinge utanför Ronneby kräver ersättning för pfas i dricksvattnet, skulle ha inletts förra veckan. Men den rättegången har skjutits upp till våren.