Det framgår av en intervjustudie bland 119 kvinnor i Uppsala, som gjort en så kallad pillerabort i hemmet.
– De allra flesta var visserligen nöjda med informationen om själva abortmetoden, men en tredjedel tyckte att de inför aborten inte fått veta tillräckligt om besvär med blödningar och smärta i samband med den. Här kan alltså finnas utrymme för förbättringar, säger docent Margareta Larsson vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.
Enligt studien upplevde närmare hälften av kvinnorna mer blödningar än de hade förväntat sig, i vart fjärde fall under mer än fyra veckor. Var fjärde kvinna hade haft så ont under och efter aborten att hon tagit mer smärtstillande tabletter än den standarduppsättning som de hade fått tillsammans med abortpillret på mottagningen.
Yngre kvinnor hade mer smärtproblem än äldre, i synnerhet om de aldrig tidigare hade fött barn eller gjort en abort.
– Det kan alltså finnas skäl att inför en medicinsk abort ägna kvinnor som aldrig tidigare varit gravida speciell uppmärksamhet, säger Margareta Larsson.
I sällsynta fall fortsätter graviditeten trots försöket att avbryta den. Därför rekommenderas kvinnor som ska göra en medicinsk abort att göra ett graviditetstest efteråt. Men bara var fjärde kvinna i studien hade följt rekommendationen.
– Det kan finnas skäl att överväga om vården utöver smärtstillare också ska förse kvinnan med ett graviditetstest, säger Margareta Larsson.
Studien finns publicerad i facktidskriften Sexual & Reproductive Healthcare.