Planerad Årstautbyggnad tar form

Nu tar planerna form för den stora utbyggnaden mellan stadsdelarna Årsta och Sala backe i östra Uppsala. Hundratals nya bostäder samt handel och kontor planeras i det obebyggda kraftledningsstråket.

Foto: Illustration: F22 Studio/Jocke Gustafsson, Bjerking AB.

Uppsala2008-01-04 08:00
Totalt 500 bostäder med plats för över 1000 invånare kan byggas när kraftledningarna mellan Gränby köpcentrum och Boländerna monteras ned och läggs under mark. Mellan Gränby och Fålhagsleden byggs främst bostäder, huvudsakligen på västra sidan av Fyrislundsgatan i det nuvarande kraftledningsstråket. Marken öster om trafikleden ägs till största del av bostadsrättsföreningar. Där finns inga omedelbara planer på utbyggnad. Söderut mot Boländerna får den lediga marken ge plats för kontor, handel och annan verksamhet.

Ett första mer detaljerat förslag för bostadsplanerna har nu sänts ut på samråd, då boende, företag, myndigheter och andra har möjlighet att lämna synpunkter till Uppsala kommun. En grundtanke har varit att förena stadsdelarna Sala backe och Årsta, som i dag skiljs åt av kraftledningen och Fyrislundsgatan. Området planeras för både bostäder och verksamheter:
- Man kan tänka sig utrymme för små butiker, caféer eller liknande i bostadshusens bottenvåningar. Det är viktigt för att ge liv och skapa samlingspunkter i kvarteren, konstaterar kommunens projektledare Ingvar Blomster.

Området föreslås få blandad bebyggelse med både hyreslägenheter, bostadsrätter och radhus eller mindre villor. Längst i norr vid Vaksalagatan byggs nya butikslokaler, granne med Gränby centrum. Delar av det obebyggda fältet norr om Alrunegatan och mot Vaksala kyrka kan omvandlas till bollplaner och mark för spontanidrott. En ny förskola finns på förslag i området.
I förslaget bebyggs nästan all ledig mark väster om Fyrislundsgatan. Parkering får ske i garage under de nya husen, på nybyggda p-platser och befintlig gatumark. Flerbostadshusen föreslås bli 4-6 våningar höga, men vid Årsta centrum kan enstaka hus få bli högre.

Förslaget innehåller också flera åtgärder för trafiken i området. Anslutningar mellan Fyrislundsgatan och Sala backe föreslås öppnas, liksom den del av Johannesbäcksgatan som i dag är avstängd. Tanken är att skapa bättre genomströmning för att locka etablering av service och handel i de nya husen.
En knäckfråga för de nya bostäderna kan bli buller och luftföroreningar från Fyrislundsgatan. Gatan är redan i dag hårt trafikerad och väntas få mer trafik i framtiden. Blir byggplanerna verklighet kan ökningen ske snabbare än beräknat. En metod blir att bygga hus med genomgående lägenheter, där rummen västerut blir mindre bullerutsatta.
Planarbetet för utbyggnaden beräknas pågå under 2008. Om kraftledningarna försvinner enligt tidsschemat kan husbyggandet längs Fyrislundsgatan starta under 2010.

Andra inslag i programförslaget:
  • Fyrislundsgatan omvandlas till stadsgata av "boulevardkaraktär", liknande Luthagsesplanaden.
  • Källparken och Årstaparken rustas upp.
  • Mindre parker och grönytor anläggs vid befintliga gång- och cykeltunnlar.
  • Vårdboende och seniorboende byggs öster om Fyrislundsgatan.
  • Verkstadsgatan, Murargatan, Apelgatan och Järneksgatan ansluts direkt mor Fyrislundsgatan.
  • Rekommenderad hastighetsgräns 30 km/tim införs i Sala backe och Årsta.
    FAKTA
    Kraftledningarna mellan Gränby köpcentrum och Boländerna monteras ned i slutet av 2009, om tidsplanen håller. Då frigörs mark på västra sidan av Fyrislundsgatan som kommunen i flera decennier haft önskemål om att få bebygga. Efterfrågan på bostäder och lokaler i Uppsala och de stigande markpriserna gör att projektet nu kan bli verklighet. Kommunen betalar hälften av kostnaden för ledningsflytten, 135 miljoner kronor, men får tillbaka pengarna genom försäljning av mark i stråket. Luftledningen ersätts av kablar under jord genom centrala Uppsala.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om