Platsbrist för äldre om inget görs

Uppsala kommun måste bygga ett äldreboende om året fram till 2020 för att klara efterfrågan. I centrum kommer 157 platser att saknas om inget görs.

Foto: Kattis Strömgren/arkiv

Uppsala2016-05-19 06:55

En utredning som gjorts om behovet av vård- och omsorgsboenden visar att stora delar av Uppsala stad och landsbygden behöver flera platser de kommande åren. Av kommunens 17 landsbygdområden kommer 14 att ha platsbrist år 2020 om inget görs. Andra delar kommer att ha stora överskott, som Almungebygden och Södra Rasbobygden. Total väntas 18 platser fattas på landsbygden.

– På de flesta håll räknar vi med att kunna bygga ut befintliga äldreboenden med ytterligare några platser. Det finns ju redan mark att bygga på, säger äldrenämndens ordförande Monica Östman (S).

I Järlåsabygden som inte har något äldreboende i dag kan de äldre tvingas flytta till Vänge som i dag har ett överskott på platser. Utgångspunkten är att varje delområde ska vara självförsörjande på vård- och omsorgsplatser, eller att de äldre kan få plats i ett närliggande område om det är överskott där.

Även i Uppsala är behov och platser ojämnt fördelade. Totalt beräknas 190 platser fattas år 2020. Störst är behoven i centrala staden med minus 157 platser. Även i Fålhagen, Eriksberg, Sala Backe och Årsta väntas platsbrist om inget görs. Flera områden beräknas ha överskott, som Svartbäcken med 113 platser.

– Vi kommer att behöva bygga ett nytt vård- och omsorgsboende med 80 platser varje år för att klara behovet. Det beror på att vi får väldigt många fler som är över 80 år fram till år 2020, säger Monica Östman.

För att klara utbyggnaden har kommunen ett samarbete med både Uppsalahem, Rikshem och flera andra aktörer som kan vara intresserade av att bygga ut.

– Vi bevakar utvecklingen I och med att flera vill bygga så jag ser inte i dag att det ska bli några stora problem att skapa de här boendena.

Centrum är väl redan fullbyggt?

– Det finns en del mark, bland annat där länsstyrelsen tidigare låg, och där husen ska rivas. Där skulle man kunna tänka sig att etablera ett äldreboende. Vårdföretaget Vardaga har öppnat ett nytt äldreboende i Kungsängen.

Kommer det att finnas bostäder i de områden där de äldre bor i dag?

– Det har inte så stor betydelse. Det man efterfrågar är ofta närhet till anhöriga, till en vårdscentral eller till kollektivtrafik. Det är det som styr.

Vissa äldreboenden är mer populära än andra redan nu. I topp ligger Västergården i Svartbäcken som har fem köande per plats. Myrbergska gården i Rickomberga och Andreas And i Luthagen har fyra i kö per plats

– Vi hoppas att de äldre ska kunna få plats på det boende de väljer, säger Monica Östman.

Fakta Här kan det bli stor platsbrist Här väntas överskott

Centrala staden: - 157 platser

Sala Backe: - 64

Fålhagen: - 54

Eriksberg: - 45

Luthagen: - 42

Sunnersta: - 40

Norby: - 39

Svartbäcken: + 113

Sävja Bergsbrunna: + 82

Gamla Uppsala: + 70

Stenhagen: + 62

Löten: + 42

Valsätra: + 41

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om