Platsbrist på vårdboende i Uppsala

Bristen på omvårdnadsbostäder och demensboenden i Uppsala kan skapa nya problem för kommunen i höst. Färdigställandet av nya bostäder dröjer, samtidigt som antalet sökande blir fler.

Uppsala2010-07-20 08:03

Uppsala kommun har fortsatta problem med att få fram tillräckligt många boenden till de åldringar som fått beslut om ett omvårdnads- eller demensboende. Det kan leda till att Uppsala kommun i höst får problem med växande köer.
– Vi har haft en stadig ökning samtidigt som flera boenden blivit fördröjda. Eftersom det inte kommer att färdigställas något vårdboende i höst kan det blir svårigheter som innebär att vi åter har den kö som vi hade för ett år sedan. Då var det 180 personer som väntade, säger socialtjänstchefen Carina Kumlin på kommunens äldrekontor.

Trots att Uppsala kommun sedan årsskiftet har drygt 100 nya vårdboendeplatser räcker de inte till. Färsk statistik från kommunens äldrekontor visar att antalet nya beslut om bostäder, på grund av omvårdnadsbehov eller demenssjukdom, är fler än de platser som finns. Därför växer kön med 5–10 nya sökande varje månad.
– Det sker en stadig ökning, främst från personer som har beviljats ett demensboende. Vi förstod att de drygt 100 nya platserna inte skulle räcka till. Därför beslutade äldrenämnden i vintras om en ramupphandling av fler, säger Carina Kumlin.

Äldrenämnden beslutade strax före årsskiftet att genom upphandlingar få fram 200–250 ytterligare vårdboendeplatser i kommunen. Anbudstiden har gått ut och för närvarande synas de anbud som kommit in från vårdgivare som vill bygga omvårdnads- och demensboenden. Men äldrekontoret räknar med att färdigställandet av dessa bostäder kommer att ta åtminstone ett år.
Uppsala kommun har i flera års tid sett ett växande behov av vårdboendeplatser. Flera nya vårdboenden har uppförts och några gamla boenden har tagits ur bruk. Sandellska huset i Gamla Uppsala skulle ha stått färdigt till hösten 2010, men har blivit försenat till våren 2011.

Äldrekontorets majrapport visar att 47 personer väntade på ett demensboende, medan 34 väntade på ett omvårdsnadsboende. Hittills har man dock kunna hjälpa de flesta inom en tremånadersperiod. Endast fyra personer fick vänta längre än tre månader, enligt majrapporten från äldrekontoret.
Äldrenämndens ordförande, Gustaf von Essen (KD) är inte förvånad över att köerna nu växer.
Han menar att det beror på förseningen av Sandellska huset som skulle ha öppnat till hösten.
Utöver vinterns ramupphandling av 250 bostäder finns det inga planer på ytterligare åtgärder från äldrenämnden.
– Om vi hade haft Sandellska huset i drift som vi tänkt oss så hade vi kunnat säkra situationen.
– Men jag tror ändå inte att så många kommer att tvingas vänta på ett boende i mer än tre månader.

Carina Kumlin säger att kommunen i väntan på lediga platser försöker hjälpa den enskilde i hemmet.
– För närvarande finns det inget annat än att försöka med hemtjänst och dagverksamhet så långt som möjligt gentemot de som väntar. De som inte kan vänta hemma kommer troligen att få befinna sig på någon av kommunens korttidsboendeplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om