Enligt kvinnojourernas riksorganisation Roks ordförande Angela Beausang väntas en ökning av antalet hjälpsökande kvinnor först efter jul.
– Under själva helgen brukar det vara ganska lugnt. De kvinnor som drabbas av våld härdar ofta ut. Men när vardagen kommer och de börjar jobba är det många som inser att de inte kan fortsätta att leva med en man som misshandlar dem och då kommer de till oss, säger hon.
Samma erfarenhet har Åsa Witkowski vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala.
– Vi har inte de senaste siffrorna ännu men trycket på vår stödtelefon brukar bli högre i samband med storhelger. Vi brukar se en fördröjning till efter trettonhelgerna. Vi har också en ökning inför stora helger då många kvinnor är oroliga för vad som kan hända, säger hon.
Trycket på kvinnojourerna är dock stort oavsett om det är vardag eller helg. Enligt Angela Beausang beror det till stor del på bostadsbristen.
– Det är praktiskt taget fullt på de flesta jourer. Många kvinnor med barn har ingenstans att ta vägen och då blir de kvar hos oss. Vi kan inte slänga ut dem som saknar bostad för att ta emot nya. Man bygger för lite hyresrätter och kommunerna har inga speciellt för de här ändamålen, säger hon.
Angela Beausang hoppas dock att situationen ska bli bättre. Hon tar Marks kommun i Västra Götalands län som exempel. Där har våldsutsatta kvinnor förtur i den kommunala lägenhetskön.
– Jag hoppas att fler kommuner kan göra likadant. Många tror att det skapar problem men de flesta män som slår gör det när ingen ser. Vi hoppas också på en ny lagstiftning som innebär att mannen som slår blir hämtad från den gemensamma lägenheten. Det skulle lösa en del av problemen, tror Angela Beausang.