Plus i kommunens kassa med statens hjälp

Den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun har lyckats vända ekonomin på två år. Men höjd skatt och ökade statsbidrag har varit en förutsättning.

Marlene Burwick (S)

Marlene Burwick (S)

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-03-08 12:59

Bokslutet för 2016 presenterades på onsdagen. Uppsalas finanskommunalråd Marlene Burwick (S) var nöjd. Kommunens resultat för 2016 landade på 386 miljoner kronor. För två år sedan var resultatet minus 180 miljoner.

– Alla har gjort en enorm insats. Vi har haft svaga resultat under ett antal år så det är skönt att vi klarar ett överskott på 3,5 procent. Pengarna behövs för att klara framtida investeringar i skola, vård och omsorg. Flera nämnder har jobbat hårt för att klara ekonomin, sade hon.

Men kommunen har haft god hjälp från staten. De rödgröna har fått över 100 miljoner för flyktingmottagandet, lika mycket i byggbonus och skattehöjningen på 30 öre ger 150 miljoner kronor om året.

Borträknat statsbidrag och skattehöjningar så skulle kommunen i princip göra ett nollresultat, hur väl har ni lyckats då?

– Självklart har vi haft ett väldigt bra samspel med regeringen. Men de politiska nämnderna har jobbat hårt med att få ordning på ekonomin. Utbildningsnämnden har vänt stora underskott till en ekonomi i balans, till viss del med statliga medel. Samtidigt har vi tagit emot många nyanlända och vi har fått 1000 fler barn och elever inom förskola och skola, säger Marlene Burwick.

Stadsdirektör Joachim Danielsson sade att kommunens omorganisation har lett till ordning och reda som gynnat ekonomin.

– Vi har samlat verksamheten under ett tak och jobbat med att förena styrning och ledning. Det har gett oss ett starkare grepp om verksamheten och gör att vi får bättre träff på det som är viktigt att utveckla. Beställar - utförarmodellen som vi avskaffat gjorde att verksamheten fungerade som 15 småkommuner, sade han.

Men utmaningar saknas inte. De äldre över 80 år spås öka kraftigt och inflyttningen ställer krav på bostadsbyggande och investeringar i infrastruktur. De gör att de rödgröna räknar med en investeringsvolym på 3,5 till 4 miljarder per år fram till 2025.

– Då är det viktigt att ha ett positivt resultat så att vi kan bidra med egna medel och inte behöva låna till allt, säger Marlene Burwick.

För 2016 landade investeringarna på nära 2,3 miljarder kronor. Det mesta stod de kommunala bolagen för. Uppsala kommuns nämnder investerade för 391 miljoner kronor. Nämndernas låneskuld ligger i dag på runt 6 miljarder kronor. Kommunkoncernens på det dubbla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om