Policy saknas för flaskvatten

Svenskar dricker allt mer flaskvatten. Det är inte bara dyrare än vattnet i kranen. Miljön påverkas också när lastbilar fraktar flaskorna och släpper ut koldioxid i naturen. Nu vill miljöminister Anders Carlgren att svenska myndigheter, kommuner och landsting ska ha som policy att inte använda flaskvatten.

Uppsala2007-09-04 14:27
Enligt UNT:s rundringning har varken landstinget, länsstyrelsen, Uppsala universitet, SLU eller Livsmedelsverket någon sådan policy. UNT har talat med flera företrädare för Uppsala kommun, och där tycks inte heller finnas någon.
På många offentliga verksamheter i Uppsala erbjuds kranvatten normalt till de anställda, ibland kolsyrat i maskiner. Men i styrelserummen finns ofta flaskvattnet kvar.

På Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) dricks det mest kranvatten, enligt informationschef Pernilla Björk.
- Till sammanträden kan man beställa flaskor, och till heldagsmöten. Men då är det i glasflaska, så det är återvinningsbart, säger hon.
En person som drivit frågan om att undvika flaskvatten är Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon är också styrelseledamot i SLU.

Vad tycker du om att SLU inte har någon policy om flaskvatten?
- Det är viktigt att föra fram att det behövs både stora och små åtgärder för att minska koldioxidutsläppen. En policy kring att inte använda buteljerat vatten vore bra som en av många åtgärder.

Dricker ni flaskvatten på SLU:s styrelsemöten?
- Ja, det gör vi. Det kan vara dags att ändra.
I Uppsala läns landsting är det redan kranvatten som gäller, enligt miljöchefen Lasse Andersson.
- Det är väldigt sällan som man använder buteljerat vatten inom landstinget. Så vi har inte tagit fram någon policy, för vi har inte sett det som ett problem.

Än så länge har inte heller länsstyrelsen någon policy för flaskvatten.
- Däremot serverar vi inte flaskvatten på våra möten i huset. Vår restaurang har flaskvatten men den är inte vår, den är fristående, säger Camilla Andersson på länsstyrelsen.
Hon tror att det är möjligt att länsstyrelsen inför regler om flaskvatten i höst.
- Där jag kan se att vi kan göra nåt är när vi anordnar konferenser på andra ställen. Ibland hyr vi lokaler på stan.
Det finns inga hälsoskäl till att dricka vatten på flaska i stället för svenskt kranvatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om