Polis inledde förhållande med brottsoffer

En 53-årig man från Uppsala, som dömts för misshandel av sin hustru och parets barn, begär resning hos Högsta domstolen. Mannen hävdar att en polisman under pågående utredning hade ett kärleksförhållande med hans hustru. Polisen och kvinnan flyttade senare ihop.

Uppsala2007-11-14 00:01
Enligt 53-åringen har två familjemedlemmar som vittnade mot honom dessutom ändrat sina berättelser. 53-åringen hävdar att en polisman som förhörde hans hustru påverkat utredningen i syfte att få honom fälld. Polismannen och kvinnan flyttade senare ihop.
Enligt resningsansökan till Högsta domstolen (HD) pågick deras kärleksrelation redan under förundersökningen. Det förnekas av polismannen.
Chefen för Uppsalapolisens rättsenhet, Johan Sörensson, uttalar sig inte om det aktuella fallet, men anser att nära relationer mellan utredare och inblandade generellt är olämpliga:
- Det förekommer att utredare byts ut i sådana fall. Om frågan uppkommer i efterhand får man försöka se över vad berörda chefer vetat och gjort för bedömning, säger han.

Polisinspektören, som inte längre arbetar inom polisen, tog emot kvinnans anmälan mot maken, sommaren 1998. Han höll också minst ett förhör med henne samt ytterligare ett förhör med en släkting. Efter en månad lämnade han utredningen.
Förundersökningen resulterade i att 53-åringen på hösten 1998 dömdes av Uppsala tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år för misshandel och olaga hot mot hustrun och parets fyra barn. Svea hovrätt skärpte senare påföljden till två och ett halvt års fängelse.
Mannen nekade hela tiden till anklagelserna och hävdade att han utsatts för en komplott från hustruns sida. Bevisningen mot honom utgjordes till största delen av familjemedlemmarnas vittnesmål samt dokumentation av skador på hustrun.

Enligt ansökan till HD har två av parets barn nu ändrat sina berättelser om vad som skedde under polisutredningen. De ska ha instruerats om vad de skulle säga under rättegångarna och använt moderns och polismannens ord i sina vittnesmål. Båda uppger också, enligt ansökan, att polismannen besökte deras mor i hemmet under utredningen. De båda andra barnen ska, enligt resningsansökan, ha utsatts för liknande påtryckningar. 53-åringens juridiska ombud, advokat Michael Lindén, anser att bevisläget därmed ändrats radikalt och att starka skäl talar för att domen måste rivas upp och prövas på nytt:
- I fall de omständigheter som vi pekar på hade varit kända vid tiden för rättegångarna så skulle utgången blivit en annan och min klient frikänts, säger han till UNT.

Som stöd för uppfattningen att den före detta polismannen påverkat kvinnan och barnen hänvisar 53-åringen och hans advokat också till det faktum att den tidigare polisen för två år sedan dömdes för misshandel av kvinnan. Enligt resningsansökan ska kvinnan ha velat tona ned händelsen, vilket påstås bevisa att mannen "utövat stark påverkan" på henne. Mannen avskedades senare från polisen, som en följd av misshandelsdomen.
Den tidigare polismannen säger till UNT att hans förhållande med kvinnan inte pågick under förundersökningens gång:
- Det är ett felaktigt påstående. Jag har inte försökt påverka någon i utredningen, säger han.

Det faktum att han slutade arbeta med fallet efter någon månad berodde, enligt mannen, enbart på utredningsläget:
- Det var svårt att få henne att säga något. I sådana lägen kan det vara bra om någon annan tar över och försöker få fram svar.
Åklagaren i målen mot 53-åringen, Gunilla Strömblad, noterade att polismannen lämnade utredningen på ett tidigt stadium, men säger att hon inte hade någon uppfattning om motivet. Dåvarande chefen för polisens våldsrotel, Göran Pettersson, säger att han fick klart för sig att polismannen och kvinnan inlett ett samboförhållande långt efter utredningen avslutats. Hans uppfattning är att deras förhållande inte pågick under utredningens gång:
- Då skulle man ha bytt förhörsledare, det sker så fort man misstänker jäv, säger han.
Högsta domstolen ska närmast ta ställning till om de skäl som 53-åringen och hans advokat lyft fram är tillräckliga för att pröva frågan om resning.
Fakta:
En dom som vunnit laga kraft kan normalt inte överklagas. Polis och åklagare får heller inte fortsätta utredningen i ärendet. Med stöd av nya bevis eller andra omständigheter kan dock en part i målet begära resning. Om ansökan beviljas upphävs normalt den gamla domen och det blir en ny rättegång där domstolen på nytt prövar fallet, med de nya omständigheter som åberopats.
Om Högsta domstolen inte anser att det finns tillräckliga skäl för resning avslås ansökan. I annat fall ska först riksåklagaren yttra sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om