Att Uppsala skulle drabbas av fyra brutala mord på två veckor var inget som Uppsalapolisen var beredd på.
– Absolut inte. Vi har en grundberedskap i vår organisation och är förberedda på att grova brott kan ske, men det här var absolut inte något vi hade med i någon prognos.
Som chef för hela polisområdet har Erik Åkerlund ett pressat schema. Vi ses för en intervju mitt i lunchrusningen i polishuset.
De senaste veckornas händelser är en stor belastning för polisen. Framför allt i början av utredningar går det åt stora resurser. Just nu har Uppsala förstärkning från andra polisregioner.
Erik Åkerlund säger att det vi ser nu är någonting vi sett förut. I någon mån är polisen mer förberedda nu än de var inför våldsvågen 2023 då Sverige och Uppsala skadades av flera skjutningar och sprängningar.
Men Erik Åkerlund vill inte säga att det här är början på en ny våldsvåg.
– Begreppet våldsvåg är inte relevant för mig. Vi har nu fyra mördade personer i Uppsala. Det är relevant för mig.
Varför vill du inte använda ordet "våldsvåg"?
– För att det snarare handlar om ett annat perspektiv än vår stad Uppsala. Våldsvåg handlar mer om hur det ser ut i vårt land. Jag tror det är viktigt för oss att hålla fokus på de här morden och förhindra ytterligare våld.
Hur stor är risken för hämndattacker?
– Vi vet att våld föder våld, det gäller särskilt när någon blir mördad. När brott av den här karaktären sker är hämnd alltid något som vi tittar på.
Erik Åkerlund vill inte svara på hur svårt det är att förhindra en eventuell hämndattack, men han säger att viljan att vedergälla kan finnas kvar i flera år hos en enskild individ eller en grupp människor.
Trippelmordet på frisörsalongen och mordet vid restaurangen i Boländerna bedrivs fortfarande som två separata utredningar.
Erik Åkerlunds bedömning är att utredningarna går väldigt bra.
– Men vi har också höga ambitioner. Vi vill säkerställa lagföring av personerna som har utfört brotten, men också kretsen runt och ovanför de personerna, säger han.
Både polis och åklagare har varit ytterst sparsamma med att berätta vad de faktiskt vet om de fyra morden.
Flera medier, däribland UNT, har byggt publiceringar på anonyma poliskällor med insyn i utredningarna.
Erik Åkerlund säger att han förstår att många vill veta mycket, men tycker samtidigt att spridningen av information påverkar polisens arbete negativt.
– Personer som vi möjligen är intresserade av kan få en uppfattning om vart vi riktar vår verksamhet.
En person eller en grupp människor kan i medierna beskrivas vara inblandad vilket gör att polisen sen får prioritera bevakning eller andra åtgärder kopplade till de personerna, menar Erik Åkerlund. Det här kan vara människor som enligt polisen egentligen inte har med utredningen att göra, men nu måste skyddas ändå.
– Om vi tittar på hur våldet i Sverige sett ut de senaste åren ser vi hur personer efter våldsbrott riktar våld mot personer de tror, vet eller gissar har med det ursprungliga brottet att göra. Det är någonting vi måste ta höjd för i våra riskbedömningar.
De senaste veckorna har flera Uppsalabor berättat för UNT hur de grova våldsbrotten skapar oro. En mamma i Gottsunda berättade nyligen hur hon tvekar på att släppa iväg sina tonårssöner till frisören, restaurangen eller centrum.
Erik Åkerlund förstår oron, men samtidigt har han svårt att ge konkreta råd till hur Uppsalaborna ska hantera den.
– Jag tänker så här: Jag är själv förälder och jag pratar mycket med mina barn. Särskilt när det gäller barn i tonåren är det viktigt att man pratar om i vilket sammanhang de rör sig i, vilka kontakter de har och vilka forum de är med i online.
Är oron befogad?
– Ja, jag känner det. Man måste tänka på att vara vaksam. Men samtidigt måste vi fortsätta leva våra liv.
Ska man vara rädd att gå och klippa sig eller gå ut och äta?
– Nej, tycker jag inte jag att man ska vara.
Hur ska man förstå det, hur orolig ska man vara då?
– Jag brukar tänka att utifrån den egna situationen måste man också göra en bedömning hur man kan leva sitt liv som vanligt, men ändå vara vaksam på att omvärldsläget i dag är ett annat än vad det har varit ...
Plötsligt bryter polisens tillförordnade kommunikationschef in och meddelar att klockan är 12.22.
– Jag har ett operativt möte i insatsen 12.30 varje dag. Det måste jag helga, säger Erik Åkerlund.
I rummet intill börjar en lång rad polischefer samlas för att gå igenom det senaste i vad som beskrivs vara två jätteutredningar som precis har börjat.