Poliselev pressades av åklagaren

Han såg Gülay Karagöz föras bort av två män och efter att ha följt efter dem ett antal mil tappade han bort dem på ­vägarna utanför Österbybruk. När rättegången i Uppsala tingsrätt inleddes på måndagen fick den åtalade poliseleven berätta sin historia.

Kammaråklagare Elin Blank och Anne Sjöblom företräder åklagarsidan.

Kammaråklagare Elin Blank och Anne Sjöblom företräder åklagarsidan.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2006-09-05 00:53
I flera timmar pressades den 36-årige före detta poliseleven av kammaråklagare Anne Sjöblom om sin relation till Alundakvinnan Gülay Karagöz, den skuld han påstås ha haft till henne, och om händelserna den 8 september förra året då hon försvann i Uppsala. 36-åringen uppträdde lugnt när han berättade, men blev märkbart irriterad över många av åklagarens frågor.
Den dag Gülay Karagöz försvann ska hon, enligt poliseleven, ha ringt till honom och stämt träff i Uppsala. Han plockade upp henne i sin bil och körde sedan på hennes begäran ut på länsväg 288, berättade han. Vid Rörkens motorbana utanför Uppsala ska de ha stannat och pratat. När de var på väg därifrån stoppades de av två män i en bil. Dessa förde sedan bort Gülay Karagöz, berättade 36-åringen.
— De drog ut henne ur bilen och sköt henne framför sig in i sin egen bil. Men hon varken gjorde något motstånd eller tittade vädjande på mig. Sedan frågade en av dem om jag älskade min dotter. Han sade hennes namn. Jag visste inte vad jag skulle göra.
Anne Sjöblom frågade den tilltalade varför han inte ringde polisen.
— En mycket bra fråga. Med facit i hand är det ju det jag skulle ha gjort, svarade denne.

Följde efter flera mil
Därefter säger sig 36-åringen ha följt efter kidnapparna i flera mil innan han tappade bort dem, och uppger det som förklaring till att hans och Gülay Karagöz mobiltelefoner tycks ha följts åt den aktuella dagen.
Anne Sjöblom konstaterade att det först var efter 17 långa polisförhör och sex häktningsförhandlingar som 36-åringen i juni berättade om kidnappningen. 36-åringen hävdade att han allt sedan han greps första gången antytt att det fanns saker han inte ville berätta.
— Men det fanns hela tiden en inställning bland utredarna att ingen skulle tro mig. Men när de hittade Gülay vid Forsmark av alla ställen, något som talar till min nackdel, kände jag mig tvungen att berätta, sade han.
På Anne Sjöbloms fråga om 36-åringen verkligen tycker att den förklaring han nu lämnat är trovärdig började han skratta.
— Polisen undrade samma sak och då svarade jag att jag kan förstå frågan, svarade han.
36-åringen fick också svara på många frågor om sin relation till Gülay Karagöz, och han stod fast vid att de, trots vad hennes vänner säger, bara varit vänner.
— Hon ville ha mer, men jag gjorde klart för henne att det inte gick. Men samtidigt var jag smickrad av uppvaktningen.

Pengarna ett svepskäl
Poliseleven medger att han pressats av Alundakvinnan om en påstådd skuld, men säger att det inte handlade om några pengar som han skulle ha lurat av henne utan om en mindre summa pengar som han gått i borgen för vid ett lån. När Gülay Karagöz envetet kontaktade honom under sensommaren 2005 fanns de pengarna med i bilden.
— Men det var mer som ett svepskäl för att få träffa mig. Det var inte pengarna vi pratade om när vi sågs, sade han.
Enligt Anne Sjöblom är det troligt att 36-åringen berövade Gülay Karagöz livet under stoppet vid Rörkens motorbana.
Försvaret menar dock att bevisningen är tunn, framför allt eftersom det inte finns någon teknisk bevisning mot mannen, vare sig i form av spår efter Gülay Karagöz i någon av 36-åringens bilar eller spår efter honom själv på det ställe där hon hittades död.
— Gülay Karagöz är död, men vi vet inte hur och när det hände. Vi vet inte ens att hon har berövats livet, sade försvarsadvokat Leif ­Ericksson.
I dag tisdag fortsätter tingsrättens förhandlingar med vittnesförhör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om