Videon är inte längre tillgänglig
När semestertiderna är över ökar biltrafiken på landets vägar. Det i kombination med att höstmörkret faller på gör också att antalet viltolyckor stiger markant. Det konstaterar Lennart Ekström, länsansvarig polis i Uppsala för nationella viltolycksrådet. Sett till tidigare år brukar antalet olyckor i länet fördubblas när vi går in i september månad.
– Rent statistiskt ser vi att viltolyckorna alltid ökar under hösten, säger Lennart Ekström.
Han nämner trafikolyckor med rådjur som exempel. Från juni till augusti brukar antalet inrapporterade fall ligga på 70 till 100 djur, för att i september och framåt röra sig om det dubbla.
Det är också rådjur som är inblandade i flest olyckor. Runt 1 600 av de drygt 2 100 viltolyckor som rapporterades in 2013 gällde rådjur.
Enligt Lennart Ekström ser man i Uppsala län även en ökning av antalet påkörda vildsvin.
– I september förra året hade vi 92 viltsvinsolyckor, och året innan dess var siffran 62. I år ligger siffran på 121, säger Lennart Ekström.
– Vildsvinen är nattaktiva djur, och de reproducerar sig bra. Samtidigt har de senaste årens milda vintrar gjort att vildsvinen ökat till antalet, säger han, som en förklaring till varför vildsvinsolyckorna har blivit fler.
Just att de rör sig ut mot vägarna under natten gör dem, liksom alla djur i mörker, svårare att se.
Vad kan man göra för att undvika olyckor?
– För att minimera risken är hastigheten avgörande och att man kanske försöker titta lite mer åt dikeskanterna när det är mörkt. Skulle man se ögon som reflekterar och man måste bromsa in minskar risken för olycka om man färdas i lägre hastighet, säger Lennart Ekström.
Ett annat tips är att ta det lite lugnare på vägar där landskapet är brutet.
– Har du skog på ena sidan och en åker på andra kan man räkna med att det finns vilt i närheten som vill åt det och goda och näringsrika på åkern, säger Lennart Ekström.
Och om nu olyckan trots allt skulle vara framme är det alltid viktigt att anmäla händelsen till polisen – och det oavsett om man tror att djuret är skadat eller inte.
– Om man kör på ett anmälningspliktigt djur är det ett brott att inte anmäla. Du kan få dagsböter. Nu tror jag att folk har blivit bättre på att anmäla. Men vi vet samtidigt att det finns ett stort mörkertal, säger Lennart Ekström.