Videon är inte längre tillgänglig
Uppsala den 14 juli. En polisbil under utryckning krockar med en personbil på väg 255 vid Sävja. Fem personer befinner sig i personbilen. En av dem skadas allvarligt. Tierp den 15 september. En polisbil tvärvänder på en mindre väg för att följa efter en personbil. En mc-förare hinner inte väja och kolliderar med polisbilen. Hans liv går inte att rädda.
Det är två exempel på olyckor som inträffat i Uppsala län i år där polisbilar varit inblandade. Totalt har Kammarkollegiet som är polisens försäkringsbolag fått in 94 skadeärenden från länet. Av dem är 21 kollisioner och singelolyckor. I landet som helhet har 661 liknande olyckor inträffat under samma tid.
Jörgen Lundälv docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har i över tio års tid studerat polisens körning. I dagarna kommer han ut med boken Utryckningsföraren, en antologi om farorna med utryckningskörning och brist på förarutbildning. Enligt statistik som han själv tagit fram skadades 1 800 polismän i olyckor mellan 1999 och 2009. Olyckorna har kostat polisen uppskattningsvis 300 miljoner kronor. Jörgen Lundälv tycker inte att polisen tar olycksriskerna på allvar.
- Nej. Polisen har två dödliga vapen, pistolen och sin bil. För att få behålla jobbet måste en polis klara ett kompetensprov för sitt tjänstevapen varje år. För bilkörningen finns inget prov alls. Jag anser att bilköringen är polisens största arbetsmiljöproblem, säger han.
Hans undersökningar visar att många poliser tycker att körutbildningen är för dålig och vill övningsköra mer. Många är unga, saknar vana och är rädda när det går fort under utryckningarna. Många polisaspiranter tror att de får köra mot rött hur som helst när de rycker ut, att de har rätt att bryta spärrlinjer och köra fortare än de får. Mer än hälften av polismyndigheterna ger ingen utbildning i en riskfylld manöver som prejning - ändå prejar polisen.
- Polisaspiranterna ger bilkörningen lägsta betyg när förarutbildningen utvärderas på polishögskolan. Att bli en god utryckningsförare kräver mognad, tid och vana att hantera bilen. Polisen borde ha samma krav på yrkesbevis som andra chaufförer, säger Jörgen Lundälv.
Riskfyllda utryckningar i hög fart påverkar också själva polisarbetet, anser han. Poliser som kommer fram till en brottsplats är skärrade och har svårare att agera som bra poliser om de "blåst genom korsningar i 90 kilometer timmen". Hur många privatpersoner som skadas i de olyckor som sker finns ingen statistik på. I hälften av alla olyckor är polismännen vållande. I rätten döms de oftast för tjänstefel.
- Skulle du eller jag göra samma sak skulle vi dömas för att ha vållat olyckan. Jag tycker mig se att det är sällan polisen blir åtalade för trafikbrott, säger Jörgen Lundälv.
Hans recept för att öka säkerheten är att införa en svart låda i varje polisbil som registrerar hastighet och andra manövrar som bilen gör. Dessutom bör bilarna utrustas med videokamera som filmar körningen och ett system med fordonsansvar.
- Jag anser att varje polis bara borde köra en sorts bil. Poliserna rycker alltid ut två och två. En av dem borde vara utryckningsförare. I dag turas de om och kör olika sorters bilar som ska hanteras på olika sätt. Sammantaget skulle det här få ner olyckorna och göra bilkörningen mycket säkrare. Dessutom skulle de fall som går till domstol få en bättre prövning. I dag är det polisens ord som gäller, säger Jörgen Lundälv.