Polisen har inga planer på att ta betalt

Det blir vanligare att polismyndigheter i landet tar betalt för insatser i samband med kommersiella evenemang. Men Uppsalapolisen väljer än så länge att inte ta betalt.

Polisen har inga planer på att ta betalt för att hålla ordningen vid speciella evenemang i Uppsala.

Polisen har inga planer på att ta betalt för att hålla ordningen vid speciella evenemang i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-07-16 21:12

Dagens Nyheter har granskat att polismyndigheter i landet allt oftare använder sig av möjligheten att ta betalt av arrangörerna för polisarbetet.
I Uppsala har man än så länge inga planer på att ta betalt. Det berättar Christer Nordström, presstalesman vid polismyndigheten i Uppsala län.
– Vi tar inte betalt. Det är flera år sedan vi gjorde det. Jag tror att det handlade om Enköpings gatufestival. Vi har sett en del andra polismyndigheter ta betalt. Vad det betyder för vår del vet jag inte. Det finns inga beslut från oss att ta betalt i framtiden.

Enligt DN:s kartläggning handlar det ofta om insatser som allmän ordning och att dirigera bilar i anslutning till evenemanget. Förra året skickades räkningar på nästan 2,2 miljoner kronor till arrangörer vilket kan jämföras med 900 000 kronor två år tidigare.
Av granskningen framgår att Stockholms län stod för 1,2 miljoner av faktureringen förra året.
Christer Nordström har svårt att se hur Uppsalapolisen skulle kunna ta betalt av ett evenemang som Kulturnatten eller Reggaefestivalen. Uppsalapolisens inställning är att man ska vara med och stötta evenemang där kommunen är engagerad och där syftet är att locka fler människor till kommunen.
–Att ta betalt kan bli väldigt kontroversiellt och få till följd att evenemang uteblir.
Uppsala Reggaefestivals arrangör och presstalesman, Yared Tekeste, välkomnar Uppsalapolisens uppfattning att man inte ska ta betalt:
– Det är ingen tvekan om att det skulle försvåra för oss att få ihop ekonomin för festivalen.

Christer Nordström säger att föreskrifterna ger utrymme för att ta betalt för kommersiella evenemang, men vad som är att betrakta som kommersiellt kan vara svårbedömt i vissa fall. Till exempel betraktas inte idrottsevenemang som möjliga att fakturera. Christer Nordström pekar även på det positiva att evenemang kan bidra till mindre problem i samband med till exempel skolavslutningar.
– Så länge Fyrisfestivalen pågick hade vi inga problem alls.
Det är dessutom svårt att avgränsa vad polisen skulle ta betalt för, menar han.
– Om vi skulle ta betalt av Reggaefestivalen så skulle vi inte kunna debitera arrangören för 100 poliser. Allt som händer runtomkring festivalen kan vi ju inte belasta arrangörerna för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om