Polisen hinner inte kontrollera fartsyndare
Under årets sju första månader inträffade 275 trafikolyckor i Uppsala län. Samtidigt har antalet rapporterade brott mot hastighetsbestämmelserna minskat drastiskt. Kör vi mer ansvarsfullt än tidigare? Troligen inte. Anledningen är snarare att polisens kontroller blivit färre.
Polisen Sören Ramström har stoppat en bilist på Vaksalagatan.
Foto: Rolf Hamilton
Enligt polisens egen statistik registrerades under årets första halvår 1 806 brott mot hastighetsbestämmelserna. Jämfört med förra årets uppgifter, har det skett en minskning med nära 700 fall, från 2 478.
Polisen hinner inte med
Den betydande minskningen beror enligt Åke Lööv på att trafikpolisen i dag saknar möjligheter att utföra en fullgod hastighetsövervakning.
Uppsala län är näst sämst på trafikövervakning i landet, visade en undersökning för någon månad sedan. Endast Gotland är sämre på att investera pengar per invånare i trafikövervakning.
Det handlar om att prioritera. Otillräckliga resurser slussas till utryckningsverksamheten och bekämpandet av drogrelaterade brott och ungdomsbrott.
— Vi har 16 trafikpoliser och de ska övervaka vägnätet i hela länet. Det är självfallet inte särskilt många.
Trafikövervakningens omfattning varierar under veckan. Poliserna i yttre tjänst är uppdelade i fyra grupper. Söndagar är inte prioriterade, vilket betyder att en grupp är i tjänst. Andra dagar har en tätare polisnärvaro.
"Inte fritt fram"
— Vi försöker koncentrera oss på intensiva tider. Vardagar sträcker sig övervakningen från sju på morgonen till åtta på kvällen. Utom fredagar, då vi kör till tre på natten, säger Åke Lööv.
Han poängterar att det inte är fritt fram under tiden som ligger utanför trafikpolisens schema. Den vanliga utryckningsverksamheten har samma befogenheter.
Vägverket har sammanställt olycksstatistik för Uppsala län.
Totalt 275 olyckor inträffade januari—juli. Fem av dem fick dödlig utgång, medan 77 olyckor resulterade i svåra skador och 193 i lindriga. Omräknat i drabbade personer är det hittills i år 421 som har skadats och fem som har omkommit i trafiken.
Under förra året hade 11 personer omkommit under samma tidsperiod, men antalet skadade var nästan bara hälften så stort.
De minskade resurserna gör att trafikpolisen ständigt måste anpassa sin verksamhet, hitta effektiva sätt att utnyttja de givna förutsättningarna.
Som grundplaneringen är i dag brukar man månadsvis koncentrera sig på olika vägavsnitt. Ofta gäller det de stora vägarna. Nu i augusti är det riksväg 55 som punktmarkeras.
Överlag förståndigt
Åke Lööv tycker inte att trafikanternas beteende har försämrats de senaste åren. Överlag körs det med förstånd på vägarna.
— Vad beträffar hastighetsöverträdelser, sker de mest extrema fallen oftast på kvällar och helger. Dagtid är det inte så farligt. Men vi på trafikpolisen måste ha resurser för att kunna göra ett bra jobb. Nu sliter vi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!