Polisen når knappt hälften av de egna målen
Uppsalapolisen har svårt att nå sina mål när det gäller att förhindra och utreda vissa brott. De senaste sex åren har polisen i snitt nått färre än hälften av de egna uppsatta målen.
Flera av de mål som polisen inte lyckades uppnå förra året handlar om utredningstider för anmälda brott (se tabell här intill). När det gäller våld och kränkning mot kvinnor ligger de verkliga tiderna långt ifrån målen.
— Vi har haft stora och komplicerade ärenden och en del problem med personal och ledning främst på två rotlar, säger Uppsalapolisens tillförordnade länspolismästare Ebba Sverne Arvill.
UNT: Är det meningsfullt att ställa upp mål som inte nås under flera år?— Det kan finnas skäl att se över hur målen utformas. Den diskussionen får i så fall tas inför nästa års verksamhetsplan.
Ebba Sverne Arvill har nu förhoppningar om snabbare utredningar av bland annat familjevåld. Hon pekar på förstärkta resurser, bistånd från andra polismyndigheter och utbildning för att fler utredare ska kunna hålla förhör med barn.
Ytterligare mål som inte nåtts är att bryta den uppåtgående trenden av anmälda våldsbrott. Anmälningarna ökade med sex procent i länet förra året, men trenden är densamma i hela landet.
Ett av de mer omdiskuterade målen för Uppsalapolisen gäller hur många böteslappar som ska skrivas ut för olika lagöverträdelser, oftast trafikförseelser. Förre länspolismästaren Göran Lindberg utfärdade 2003 direktiv om att varje polis i yttre tjänst i snitt ska skriva två ordningsböter per arbetspass. Syftet var att agera skarpt mot småbrott, men internt mötte påbudet kritik för felprioritering, i ett läge med ökad gängkriminalitet och grova våldsbrott.
Målet har ännu inte uppnåtts , även om antalet ordningsböter i länet mer än fördubblats sedan 2002 och nu ligger långt över rikssnittet. Förra året utfärdades cirka 16 000 böter, målet är närmare 35 000 böteslappar.
Av de mål som polisen lyckats uppnå rör sig flera om narkotikabekämpning. Området är prioriterat och antalet upptäckta brott är en direkt spegling av polisens satsningar.
Utredningar av stöld och skadegörelse pågår i Uppsala i snitt tolv dagar, fem dagar snabbare än rikssnittet. För den ekonomiska brottsligheten anser polisen att man lyckades nå målet om färre brott och ökad risk för upptäckt. Målet att minska ungdomsbrottsligheten nåddes också förra året, trots att Uppsala län alltjämt ligger i topp i landet när det gäller brott begångna av ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!