Polisen om ökade drogdödsfall

Antal drogrelaterade dödsfall ökar i Uppsala län, liksom i riket i stort, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-08-18 14:22

LÄS MER: Allt fler dör av droger i Uppsala

Magnus Hänström är chef vid gatulangningsenheten hos Uppsalapolisen. Han förvånas inte över siffrorna utan säger att användingen av droger ökar.

– Vi samverkar mycket med socialtjänsten och delar den bilden. Men vi handlägger inte dödsfall.

Kan drogen Spice, som polisen flaggat mycket för den senaste tiden, ligga bakom ökningen?

– Nej, det tror jag inte. Det är blandanvändingen som alltid är förenad med ökad risk, att man tar olika typer av droger samtidigt. I synnerhet så är kombinationen opiatläkemedel och bensodiazepiner ingen bra kombination.

Att fastställa huruvida ett dödsfall verkligen orsakats av droger kan vara svårt.

– Det kan ta ett tag innan man kan fastställa dödsorsak. Om det är ett långvarigt missbruk kan det vara svårt att säga om det var det där sista intaget som fick organet i kroppen att ge upp, eller om det berodde på annat.

Efterfrågan på kunskap om droger är stor, enligt Hänström, som ser det som positivt.

– Många vill ha kunskap om vad det finns för preparat. Det var därför polisen ordnade två informationstillfällen under våren.

Skolpersonal, socialtjänst och andra personer som i sina yrken har daglig kontakt med ungdomar erbjöds att komma på träffarna. Och det blev snabbt fullsatt.

– Vi drar oss för att informera undgomar direkt, eftersom det kan leda till nyfikenhet. Däremot informerar vi vuxna så att de ska kunna bemöta och argumentera påståenden som ´det är inte så farligt att röka cannabis´.

Magnus Hänström blir också regelbundet kontaktad av oroliga föräldrar, andra anhöriga eller vänner till personer som misstänker att en i ens närhet missbrukar droger, och som vill ha råd och tips.

Hur ser vardagen ut på polisens gatulangningsenhet?

– Vi försöker begränsa tillgången till droger och motivera folk att lägga av och ändra sitt sätt. Det är både en repressiv del, all hantering är ju straffbelagd, men det är inte den repressiva delen som gör att individen slutar. Visst är det jobbigt att ha polisen efter sig hela tiden, men för att få folk att sluta missbruka gällr det att polisen arbetar tillsammans med andra aktörer i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om